Без желания, в спокойствието на божествена нирвана, създателят на будистката

...
Без желания, в спокойствието на божествена нирвана, създателят на будистката
Коментари Харесай

Победата поражда омраза, защото победеният е нещастен ~ Словата на БУДА

Без стремежи, в спокойствието на божествена нирвана, основателят на будистката теория Сидхартха Гаутама се трансформира в Буда - прояснен. Именно нему, пробуденият, традицията приписва сентенциите, които оформят структурата и наличието на свещената книга Дхамапада. Тези непреходни мъдри слова, Буда изрича по разнообразни мотиви, насочва към разнообразни хора. Създадена на езика пали, творбата ни повежда към безконечните истини и справедливостта в достоверна стихотворна стъпка.

За щастието, глава XV

197 - И дано живеем щастливо, като не ненавиждаме тези, които Ни ненавиждат! Сред хората, които ни ненавиждат, дано останем свободни от ненавист!

198 - И дано живеем щастливо, макар че не зовем нищо свое! Ще бъдем сходни на сияещите богове, които се хранят с благополучие!

199 - И дано живеем щастливо, свободни от лакомия измежду алчните! Сред хората, които са алчни, дано останем свободни от лакомия!

200 - Победата поражда ненавист, тъй като победеният е трагичен. Щастлив е той, задоволеният, благополучен е този, който се е отказал както от успеха, по този начин и от провалянето.

201 - И дано живеем щастливо, свободни от заболявания измежду болните! Сред хората, които боледуват, дано останем свободни от заболявания!

202 - Няма огън, сходен на пристрастеността. Няма губещо мятане, сходно на омразата. Няма болежка, сходна на това тяло. Няма благополучие, по-голямо от спокойствието.

203 - Гладът е най-ужасната болест, а тялото - най-мъчителното страдалчество. Ако някой се убеди в това, то той е постигнал нирвана, висшето самодоволство.

204 - Здравето е най-великия подарък, а удовлетвореността - най-голямото благосъстояние. Доверието е най-близкият родственик, а нирвана - висшето самодоволство.

205 - Докато вкусва сладостта на жадното потапяне в закона, този, който е усетил аромата на усамотението и спокойствието е свободен от боязън и грях.

206 - Избраните (ариите) са приятна панорама. Щастие е да се живее с тях. Ако пред погледа на индивида не попадаха глупци, той би бил същински благополучен.

207 - Този, който се движи в компания на глупци, страда дълготрайно. Защото другаруването с глупци, сходно на другарството с зложелател, е постоянно мъчително. Компанията на мъдрите хора е прилична на насладата от срещата с родственици.

208 - Затова човек би трябвало да върви след мъдрите, умните, знаещите, търпеливите, благочестивите, определените. Така както луната следва пътя на звездите, по този начин и човек би трябвало да следва положителните и мъдри хора.

От „ Дхамапада - Словата на Буда ”
Изображение: jotanaram.wordpress.com
Снимка: Статуя на Буда в положение на медитация, Хо Пха Кео, Виентян, Лаос - bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР