Без изненада народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха

...
Без изненада народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха
Коментари Харесай

Хартиената коалиция отвхърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

Без изненада народните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отхвърлиха в последния работен ден на Народното събрание, което президентът Румен Радев наложи на Изборния кодекс. Така връщането на хартиената бюлетина във всички секции и практическото очистване на машинното отчитане на гласовете стават дефинитивни.

За повторното приемане на текстовете гласоподаваха партиите от така наречен " хартиена коалиция " (ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП). Против бяха " Продъжаваме смяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ), " Възраждане ", " Български напредък " и към този момент някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

След гласуването от Демократична България оповестиха, че ще съберат подписи, с цел да нападат измененията в Конституционния съд (КС). Основанията, съгласно тях, са, че е неприемливо да съществува заплаха от откриване на тайната на вота. За да се случи това са нужни 48 подписа на депутати, само че Демократична България (които имат 20 национални представители) ще бъдат подкрепени от Политическа партия.

" С това, което направи 48-то Народно събрание, вие взривихте доверието в изборния развой. Взривихте го, тъй като приехте промени, които утежняват изискванията за практикуване на транспарантен и почтен избирателен развой, а в същото време го направихте с причини, които или липсваха, или бяха в действителност погрешни ", сподели Надежда Йорданова
Реклама
Съпресдедателят на Политическа партия Асен Василев разяснява, че " вместо да затворим малките врати, ние отворихме една врата към операциите, които на последните избори доведоха до 500 000 невалидни бюлетини ".

Въпреки всички причини обаче трите партии приели текстовете монолитно застанаха против ветото. По думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ причините на президента, с цел да върне закона били " слабички ".
Какво следва?
По този метод сагата за изборните промени най-малко на този стадий завърши. Оттук нататък следват няколко разновидността. Първият е, че в случай че Демократична България реализира желанието си да даде закона на Конституционен съд е допустимо част от текстовете да бъдат оповестени за противоречащи на главния закон.

Вторият е след празниците Политическа партия да внесат промени, каквито към този момент възнамеряват импровизирано. От партията на Кирил Петков и Асен Василев считат, че е допустимо да прокарат текстове, с които да се вкарат и сканиращи машини, тъй че вотът да бъде регистриран въпреки всичко електронно. Такива хрумвания бяха внесли от Движение за права и свободи, само че заради прибързаност на текстовете бяха бойкотирани.
Реклама
Това че сходни оферти ще бъдат импортирани обаче надалеч не е гаранция, че ще бъдат признати. Ето за какво най-вероятен наподобява третият вид: идващите избори да се проведат по разпоредбите, наложени от хартиената коалиция.

Тогава обаче изниква следващият проблем: дали машините (превърнати единствено в принтери) въобще ще се употребяват в изборите. Причината е, че е прекомерно евентуално за хартиените разписки, с които те удостверяват вота, да няма подобаваща хартия (БНБ към този момент предизвестиха, че не могат да я набират в срок). Другата опция, за която към този момент ЦИК предизвестява импровизирано, е че, а законът изисква от тях точно това.
Свързани публикации Подкаст с Томислав Дончев: При гаранции за софтуера можем да преосмислим машинния протокол 15 декември 2022, 18:44 Радев върна Изборния кодекс на Народното събрание поради обезсмислянето на машините 14 декември 2022, 14:53 Малката детайлност, която (може да) ликвидира машинния избор 9 декември 2022, 09:34 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР