Без изборен екип на ЕС за Бангладеш на фона на опасения относно свободното и честно гласуване

...
Европейският съюз няма да разположи пълен екип от наблюдатели на
Коментари Харесай

Европейският съюз няма да разположи пълен екип от наблюдатели на изборите в Бангладеш, позовавайки се на липсата на „необходими условия“, което подтиква опозицията да обявим, че изборите няма да бъдат честни.

Бангладеш ще проведе общите си избори до първата седмица на януари и няколко западни правителства изразиха загриженост относно политическия климат, в който управляващата партия доминира в законодателната власт.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Фалшиви експерти, възхваляващи правителството на Бангладеш в медиите преди гласуване, установява проучванеЗащо опозицията в Бангладеш протестира срещу правителството на Шейх Хасина?Бангладеш обещава свободни, справедливи избори, след като САЩ предупреди за ограничаване на визитеЗащо световни личности призоваха Бангладеш да спре „тормоза“ на нобелов лауреаткрай на списъка

Опозицията в южноазиатската нация организира поредица от протести с искане премиерът Шейх Хасина да подаде оставка и да позволи на неутрално служебно правителство да проведе гласуването.

Лигата Авами на Хасина управлява осмата по население страна в света от 2009 г. насам и е обвинена в нарушаване на човешките права и корупция.


Притесненията за свободни и честни избори се разгоряха, след като обвиненията за манипулиране на вота и насочване към опозицията помрачиха изборите през 2014 г. и 2018 г. Правителството на Хасина отхвърли тези обвинения.

Изборите през 2014 г. бяха бойкотирани от основната опозиционна Бангладешка националистическа партия (BNP) на бившия премиер Халеда Зия.

Посланикът на ЕС Чарлз Уайтли каза, че блокът няма да разположи „пълноценна“ мисия за наблюдатели, според копие от писмо, изпратено до избирателния комисар на Бангладеш в сряда.

Уайт каза, че въпреки че ЕС е взел предвид бюджетните ограничения, решението също „отразява факта, че в момента не е достатъчно ясно дали ще бъдат изпълнени необходимите условия“, без да дава повече подробности.

В писмото му се добавя, че ЕС „проучва други възможности за придружаване на изборния процес“.


Секретарят на избирателната комисия на Бангладеш Джахангир Алам каза пред агенция Франс Прес в четвъртък, че решението на ЕС се дължи на „бюджетна причина“.

BNP приветства хода, като каза, че решението на ЕС подчертава, че „няма среда за избори“ в страната.

„Няма да има избори в Бангладеш без неутрално правителство“, каза пред репортери говорителят на BNP Амир Хасру Махмуд Чоудхури.

ЕС е най-големият търговски партньор на Бангладеш.

Страната е световен производител на облекло и повече от половината от нейните експортни стоки на стойност 55 млрд. долара се доставят до 27-членния блок.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР