Без истина безправие ще има По някой път целият наш

...
Без истина безправие ще има По някой път целият наш
Коментари Харесай

Защо става войната? Малките неща са, които създават споровете ♥ Петър ДЪНОВ

Без истина беззаконие ще има

По някой път целият наш живот е полесражение. По някой път ще дойдат огромни несгоди в живота, не стават нещата така както ти мислиш. Някъде би трябвало да търпиш, а някъде би трябвало да носиш неволята, някъде ще се мъчиш. Какво ще правиш? Единственият, който може да те избави от мъчението, то е Бог.

Не може да направиш беля на един човек, когато го обичаш. Не можеш да направиш беля на един човек, който от Бога е обичан. Казвам: Единственото нещо, в случай че обичате Бога, ще знаете, че никой не може да ви направи беля. „ Хиляди ще падат от страната ти и 10 хиляди от другата “ – това е правилно. Казвам: Сега за тия тествания, които идат в живота, би трябвало да благодарите.

Казвате: Защо става войната? Много елементарна е работата. Малките неща са, които основават разногласията. Мъже и дами се карат за нищо и никакво, за лук, за пипер, за дребни аргументи, за които и децата се карат. Вкъщи братя и сестри, прислужници за дребни неща се карат. Като се насъберат тия дребни неща, те вършат войната. От какво са направени дебелите въжета? – От тънките конци. Хиляди конци като се насъберат вършат дебелите гемиджийски въжета. Тия дребните раздори, увити във въжета, образуват война. Щом двама души се карат, те образуват един конец за война; войната е дебелият конец. Та споделям: Как ще престанат войните? Когато мъже и дами престанат да се карат; когато братя и сестри престанат да се карат; когато прислужници и господари престанат да се карат; когато възпитаници и учители престанат да се карат, няма да има войни в света.

За да няма кавги, любовта би трябвало да пристигна. Без обич в живота кавгата ще влезе. Без светлина попречване ще има. Без истина беззаконие ще има. Щом има беззаконие, ще има злочестина. Щом има нарушаване на положителното, няма самообладание. Не всеки може да търпи. Колко хора могат да търпят? Някой път човек премълчава, само че то не е самообладание. Често споделят: Аз да дойда на власт, да го хвана! Много дами споделят: Аз да стана мъж, че да го хвана! Учениците споделят: Аз да стана преподавател. Не е въпросът там.

Най-първо би трябвало да осъществим волята Божия не по закон, посредством принуждение. Сега Бог изисква ние да изпълняваме Волята Му по закона на любовта, да изпълняваме волята Му непринудено, а не по закона на насилието. Тогава ние ще се назовем синове Божии. Всеки, който извършва волята на Бога с обич, е наследник Божи. Всеки, който извършва волята Божия посредством закон, е прислужник.

 Из: „ Трите извора “, Утринно слово, април, 1941 година Неделя, София – Изгрев
Източник: 
Снимка: Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов, petardanov.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР