Без глас “против”Решетки и за блокиране на достъпаОт 5 до

...
Без глас “против”Решетки и за блокиране на достъпаОт 5 до
Коментари Харесай

До 12 г. затвор и 20 000 лв. глоба за хакери

Без глас “против”
Решетки и за блокиране на достъпа

От 5 до 12 години затвор и санкция до 20 000 лева - такива присъди ще получава всеки хакер, засегнал осведомителна система или компютърна мрежа, които са част от сериозната инфраструктура на страната. Това плануват признатите на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Депутатите ги одобриха през вчерашния ден със 77 гласа “за”, 20 “въздържали се” и без нито един “против”.

Тези ремонти бяха готови преди повече 2 години и с тях се вкарва у нас европейска инструкция за по-сериозни санкции за киберпрестъпления.

По новите текстове от Наказателен кодекс стартирането на компютърен вирус в осведомителна система или мрежа ще се санкционира с отнемане от независимост до 7 години и санкция до 5000 лв., а в случай че са настъпили обилни вреди или е осъществено наново, наказването е 9 година затвор и санкция до 20 000 лв..

За непозволеното потребление на компютърни данни в осведомителна система или прекъсването на достъпа до такива данни, каквито бяха серията офанзиви против уеб страницата на “Труд”, хакерите могат да получат до 6 години и санкция 10 000 лв.. Ако с действието са породени обилни вреди или са настъпили други тежки последствия, наказването скача до 7 години затвор и санкция до 20 000 лв..

Самото навлизане в осведомителна система или елементи от нея в немаловажни случаи отсега нататък ще се санкционира със затвор до 6 години и с санкция до 3 000 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР