Без дебат на второто си заседание междуведомствена комисия, председателствана от

...
Без дебат на второто си заседание междуведомствена комисия, председателствана от
Коментари Харесай

Три общини в област Монтана нямат нито една аптека

Без спор на второто си съвещание междуведомствена комисия, управлявана от регионалния шеф на Монтана Валери Димитров, одобри аптечната карта за региона. Документът е квалифициран от РЗИ, след анализиране на данни за географско-демографските особености на района, здравна характерност на популацията, структуратата и потреблението на лекарствени артикули за домашно лекуване. Представителите на Регионалната фармацевтична гилдия и пациентските организации не са създали нито едно предложение за възстановяване на аптечното обслужване в района и достъпа до лекарствени артикули на жителите на 11-те общини. Сега в 3 от тях – Георги Дамяново, Якимово и Медковец няма нито една аптека.
" Необходимият брой аптеки за област Монтана е 57, работят 37, като единствено една в Монтана подготвя екстемпорални лекарствени форми. Единствено в Лом има денонощна аптека и е належащо разкриването на една и в Монтана. Аптека с началник помощник-фармацевт е нужна на жителите на община Георги Дамяново. 20 аптеки в района имат лиценз за търговия с лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции, съгласно аптечната карта нужни са 11 ", заяви доктор Илонка Петруняшева – гл. контрольор в РЗИ, която показа аптечната карта.  
Два пъти по-малко са магистър-фармацевтите - 71, при нужни 148. Така е и при помощник- фармацевтите - работят 32 от 71, като междинната възраст на експертите и в двете квалификации е над 60 години.
До края на месец ноември документът би трябвало да бъде показан в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 година Въз основа на всички регионални аптечни карти ще бъде създадена и Националната аптечна карта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР