Без дебат депутатите приеха на второ четене законопроект за допълнение

...
Без дебат депутатите приеха на второ четене законопроект за допълнение
Коментари Харесай

Без дебат депутатите приеха на второ четене допълнения в Кодекса за застраховането

Без спор депутатите одобриха на второ четене законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, импортиран на 6 юли 2023 година от Министерския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Народните представители записаха в главата Национално бюро на българските автомобилни застрахователи, че Бюрото заплаща при съблюдаване изискванията и периодите на вътрешните правила на Съвета на бюрата предявените към него гаранционни претенции от други национални бюра във връзка със отговорности на своите членове. Със заплащането на всяко гаранционно искане бюрото встъпва в правата на националното бюро, получило гаранционно заплащане, по отношение на своя член и в седемдневен период от заплащането предявява документално рекламация към този член за размера на платеното.

В претекстовете се показва, че законопроектът има за цел да в профил открити недостатъци в процеса на обработка на искания с интернационален детайл от обособени застрахователи по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите в границите на системата " Зелена карта ". Системата действа въз основата на система от национални бюра на автомобилните застрахователи и репортери за споразумяване на застрахователни искания във всички страни членки, признание на автономията на институциите в страната по мястото на настъпване на пътнотранспортното произшествие и на причиняване на вредите да уредят претенцията и да дефинират нейния размер в сходство със законите и практиките на тази страна и след погашение обезщетение на повреденото лице да изискат цялостно възобновяване на платеното от застрахователя в друга страна членка, застраховала отговорността по отношение на моторното транспортно средство, предизвикало вредите.

Функционирането на системата " Зелена карта " в България и финансовата непоклатимост на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е един от детайлите на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, който постанова промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединението към ERM II и след това към еврозоната е разпозната нужда от усилване на регулаторната рамка за премахване отсега нататък на откритите проблеми при действието на системата " Зелена карта " в България, стимулира се още вносителят.

Нуждата от законодателна смяна породи поради натрупването на отговорности за 20 млн. лева при някои застрахователи ( " Лев инс " и " Далл Богг " ) към Националното бюро " Зелена карта ". Заради тях имаше сериозен риск Националното бюро да бъде изключено от системата " Зелена карта " и да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи.

По-големият проблем обаче беше, че оправянето с казуса по " Зелена карта " беше основно изискване по пътя за приемане на еврото, което по проект трябваше да стане от 1 януари 2024 година През февруари месец обаче, неодобряваха импортираните от министерството на финансите промени в закона и с това изцяло отстраниха възможностите на страната да се причисли към еврозоната в посочения период. Тогава въпросните политически сили обосноваха решението си с това, че пазят ползите на организации, които се опълчват на смяната.

Негативни мнения за смяната тогава показаха Съюза за стопанска самодейност - работодателска организация, близка до водача при полицата " Гражданска отговорност " " Лев инс ", както и от българското Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). Именно водачът при полицата " Гражданска отговорност " в България " Лев инс " се оказа в основата на казуса с отхвърли си да изплаща искания по вреди в чужбина, защото счита, че е жертва на застрахователни измами, напомня.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР