Без държавна помощ ще има съкращения в линиите на градския

...
Без държавна помощ ще има съкращения в линиите на градския
Коментари Харесай

София иска 178 млн. лв. от държавата, за да не разрежда градския транспорт

Без държавна помощ ще има съкращения в линиите на градския превоз в София. Това съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му е належащо в Бюджет 2022 да се заложат спомагателни средства за общината.

Той посочи, че на София са нужни 178 млн. лева годишно, с цел да поддържа действието на градския превоз.

" Направихме всичко належащо, с цел да издържим на тези удари. Имаше месеци, в които спадът на пасажерите беше 70%, само че не разредихме автобусните линии, с цел да съблюдаваме здравните ограничения и хората да употребяват безвреден градски превоз. Дълговете обаче не престават да се натрупат ", разяснява Георгиев.

Според него ударът от повишаването на електрическата енергия е нетърпим за общината, като единствено сметката на ток на метрото за последния месец е три пъти по-висока от същото време през предходната година.

" За един месец три пъти набъбнаха разноските, уповавам се да убедим депутатите, че без държавна интервенция - столичният градски превоз ще има големи проблеми. Услугите, които предоставяме на жителите, ще бъдат понижени - или ще бъдат спрени линии, или други ще бъдат лимитирани ", разяснява ръководителят на СОС.

Той изясни, че проблем са и заплатите на заетите в бранша - в столичния градски превоз работят към 7700. Георгиев описа още за концепция на Столична община за построяването на предпазени домове за жертви на домашно принуждение.

" В момента в София съществува един подобен спешен център, който се устоя от общината. Там могат да се настаняват хора до 6 месеца, без да заплащат нищо и да запазят анонимност. Заради растежа на случаите на домашно принуждение предвиждаме запас за разкриването на още едно такова предпазено жилище ", сподели той.

Георгиев изясни, че функциониращият сега център е с 8 места и за година през него са минали към 160 души.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР