Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация - така работи

...
Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация - така работи
Коментари Харесай

ЕБВР с подкрепа за бизнеса в Стара Загора

„ Без администрация, непотребни документи и бавна администрация - по този начин работи програмата “Подкрепа за дребния бизнес ” на Европейска банка за възстановяване и развитие. Ако имате концепция или проблем, елате да ги обсъдим, с цел да намерим решение ”, прикани бизнеса от Стара Загора Мирослав Стоянов, управител на програмата в България. Той показа преимуществата й на информативен конгрес в Стара Загора „ Искаш бизнесът ти да пораства? Ние имаме ноу-хау “. За събитието в града на липите дойдоха представители на Европейска банка за възстановяване и развитие, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия доктор Бойко Таков, представители на Министерството на стопанската система. Форумът бе проведен от Европейска банка за възстановяване и развитие в партньорство с икономическото министерство, ИАНМСП и община Стара Загора.

При откриването на форума секретарят на община Стара Загора Делян Иванов поздрави участниците и изрази вяра, че програмата на Европейска банка за възстановяване и развитие за поддръжка на дребния бизнес ще помогне за развиването на концепциите на локалния бизнес и за основаването на нова работна среда в Стара Загора, което ще бъде потребно и за бизнеса, и за жителите.

“Ръст на оборота, усъвършенствана продуктивност и откриване на нови работни места са най-честият резултат от приемането на средства за консултантски услуги по програмата " Подкрепа за дребния бизнес ", заяви още господин Стоянов. Проучване измежду фирмите, осъществили план по програмата, сочи, че година по-късно 68% покачват стокооборота си приблизително с 30%, 56% усъвършенстват продуктивността си приблизително с 26%, а 51% усилват личния състав си с 23% за същия интервал. За година и половина от възобновяване на работата на програмата в България са утвърдени 40 плана, 20 други компании приготвят документите си за кандидатстване “, разгласи господин Стоянов.

Чрез програмата компаниите получават експертна помощ за развиване и напредък в разнообразни области като тактика, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна успеваемост и други Обикновено утвърждението на плана се получава не по-късно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след привършване на плана банката изплаща грантовата сума, която е 70% от цената на плана.

За да бъдат утвърдени, фирмите, които аплайват, би трябвало да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 чиновници. Изисква се и най-малко двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в съвсем всички браншове като се изключи военната активност и произвеждане, тютюнева индустрия, хазарт и финансови услуги.

Изпълнителният шеф на ИАНМСП доктор Бойко Таков показа ограниченията, посредством които организацията предизвиква дребния бизнес. Той подчертава върху опциите, които дава Националният иновационен фонд, подкрепил 450 плана с 55 млн. лева Д-р Таков заяви, че се работи по концепция в София Тех Парк да бъде основан експортен хъб и да се създаде стратегия за свързване на изобретатели и хора с новаторски хрумвания с вложители и финансиращи институции.

Представители на Министерството на стопанската система срещнаха присъстващите с опциите за поддръжка на дребните и междинните предприятия посредством оперативна стратегия “Иновации и конкурентоспособност ” на Европейския съюз и показаха новосъздадения Бизнес справочник за дребни и междинни предприятия на интернет страницата на министерството.

Форумът в Стара Загора е от поредицата районни по програмата „ Подкрепа за дребния бизнес “ на Европейска банка за възстановяване и развитие. Домакини на такива конгреси преди този момент бяха Пловдив, Варна и Бургас.

РЕЗУЛТАТИ ОТ РАБОТАТА НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА МАЛКИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ
- Брой утвърдени планове в границите на 1 година и половина: над 40;
- Брой компании, подготвящи документите: 20;
- Обща стойност на безвъзмездната помощ: над 330 000 евро;
- Обща стойност на утвърдените планове: над 480 000 евро;
- Проекти отвън София към общия брой: 17/40;
- Средно време за утвърждение на плана: 1 месец след първата среща;  

- Време за разпределяне на безвъзмездната помощ: 1 месец след привършване на проекта;
- Консултанти, утвърдени за присъединяване в плановете по програмата: към 70.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР