Беше злоупотребено с казуса за изгонването на руски свещеници за

...
Беше злоупотребено с казуса за изгонването на руски свещеници за
Коментари Харесай

Калин Янакиев: Митрофанова не е собственик на Руската черква в София

„ Беше злоупотребено с проблема за изгонването на съветски свещеници за активност, несъвместима с дипломатическите и богословските им отговорности. По медиите повтаряха казаното от съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова – „ протегнало ръка се било на Църквата, дръзнали сме да изгоним съветски свещеници ”, от което излиза, че са изгонени за това, че са от Църквата – като че ли са изгонени, че имат вяра в Иисус Христос, че служат като свещеници. Нищо сходно! Те са изгонени, тъй като са уличени в подривни действия. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от районен съд Македония, по-скоро Васиан Змеев ”. Това съобщи проф. Калин Янакиев - културолог и богослов, в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

От БПЦ би трябвало да изискат ключовете за Руската църква. Дори да е притежател на постройката, съветският дипломат (Митрофанова) не е притежател на църквата, сподели той.

Янакиев напомни обстоятелства от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, тъй като там избухва педофилски скандал. „ Той е изпъден от там и от този момент го държат на пай мотив за този скандал. Няма формален претекст за изгонването му, само че след писмото, в което студенти се оплакват от такива похищения, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по това време екзарх е обезсърчителен за съветската православна черква - екзарх Павел, тъй като работи за автономията на Беларуската черква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, тъй като наместник е самият екзарх. Той е изпратен, с цел да го следи там, вероятно да го компрометира. След това го изпращат в България ”, сподели Янакиев.

Другият експулсиран от България е Евгений Павелчук. Години преди да пристигна в България той се занимава със основаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 година се образоват в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук. „ Като им погледнем биографиите, излиза наяве, че не са изгонени, тъй като са православни свещеници, а тъй като са хора, занимавали се с подривна активност и това би трябвало доста ясно да се каже ”, съобщи Янакиев.

Той напомни, че решението за затварянето на Руската църква е на съветското посолство в София. „ Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази черква се води под юрисдикцията на Българската православна черква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има пълномощия на Русия и на България на една православна територия. Ако госпожа Митрофанова държи, че постройката на Руската църква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално ”, съобщи проф. Янакиев.

По думите му това, че предстоятел на Руската църква е съветски свещеник не е по право, а е по благосклонност. Българският патриарх и софийски митрополит Неофит е единственият, който има правото да назначава или да отхвърля предопределение на който и да е свещеник, сподели Янакиев.

Относно затварянето на храма и забавянето на съветския дипломат да даде ключовете, с оправданието, че чака единодушие от съветския патриарх Кирил, Янакиев сподели, че съветският патриарх няма по какъв начин да даде единодушие, тъй като българският патриарх го уведомява за назначените свещеници.

„ В тази църква от 2012 година, откакто бяха изгонени над 40 българи и руснаци, в това число, там не остана енория, като се изключи 5-6 рускини и десетина български путинисти. Затова бяха извикани агитките на „ Възраждане ” и партия „ Атака ”. Там беше един абсурден расоносещ индивид, който мяташе домати по Дома на Европа, че беше задържан, тъй като с кръст в ръка говореше анатеми по кортежа на украинския президент Володимир Зеленски. Нека висшето управление на БПЦ да заяви на хората този човек принадлежи ли към БПЦ, тъй като я излага необикновено ”, сподели Янакиев.

Според него в този момент Русия по този начин злоупотребява с Църквата, че се е трансформирала в жреческото поделение на Путин.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР