Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира

...
Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира
Коментари Харесай

Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС

Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в положително положение след Brexit. Затова опазих проекта за обединяване на Европа, а през последните 12 месеца Европейският парламент ми оказа помощ този проект да се трансформира в действителност. С тези думи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер започва речта си за положението на Европейския съюз.
Председателят на Европейска комисия уточни следните пет съществени целта за бъдещето на Европейски Съюз, като не посочи кой е по-напред:
1. Търговската стратегия на Европейски Съюз . По думите на Юнкер Европейски Съюз би трябвало да получава повече от комерсиалния експорт, тъй като износът значи повече работни места. Не сме последователи на свободната търговия – Европа би трябвало да пази ползите си , акцентира ръководителят на Европейска комисия. И добави, че в случай че неевропейска компания желае да придобие основна инфраструктура, това може да стане единствено след транспарантен спор. Юнкер уточни CETA и съглашението с Япония като образци, както и бъдещите съглашения с Австралия и Нова Зеландия, с Мексико. Председателят на Европейска комисия даде обещание и Брюксел да разгласява всички оферти за мандат за водене на търговски договаряния и прикани Европейският съвет да прави същото, с цел да няма клюки за подмолен лобизъм.
2. Индустрия . Трябва повече конкурентоспособност и ще предложим нова индустриална тактика, счита Юнкер. Като мощна страна на промишлеността в Европа той уточни автомобилния бранш, само че изиска от автомобилните производители да не подлъгват потребителите, а да вършат чисти коли. Интересен миг във визията на Юнкер беше настояването му да има един европейски финансов министър .
3. Борбата с климатичните промени . Искам Европа да е с водеща роля, сподели Юнкер, който беше безапелационен, че откакто Съединени американски щати се отдръпна от Парижкото съглашение, Европа би трябвало да е водеща в почистването и опазването на планетата ни .
4. Киберсигурност . Европа не е добре готова да се отбрани от хакерски атаки, уточни ръководителят на Европейска комисия. Само през предходната година има над 4000 офанзиви със злотворен програмен продукт, който криптира файлове и основателите му желаят откуп от жертвите, с цел да им върнат информацията. Затова ще предложим основаването на единна Европейска организация за киберсигурност, сподели Юнкер.
5. Миграция . По тази тематика Жан-Клод Юнкер посочи, че е понижен с 97% броят на нелегално пристигналите откъм Турция по отношение на 2016 година поради съглашението отпреди две години с Анкара, а през централното Средниземноморие понижението на влизащите противозаконни мигранти е 81%. Председателят на Европейска комисия изиска Европа незабавно да помогне и да усъвършенства изискванията за живот на бежанци в центровете в Либия, като дефинира ситуацията там за " скандално ". Юнкер не пропусна да уточни, че не всички държави-членки са солидарни по тематиката " миграция ", само че като цяло Европа е солидарна. Европа в никакъв случай не би трябвало да става цитадела – тук могат да намерят леговище тези, които са преследвани по неприемливи аргументи , сподели ръководителят на Европейска комисия, изтъквайки, че през предходната година Европа е приела и помогнала на доста повече бежанци и мигранти, в сравнение с Съединени американски щати и Австралия взети дружно. Юнкер даде обещание до края на месеца Европейска комисия да показа нови оферти по отношение на законните канали на миграция, депортирането на противозаконни мигранти, тъй като в този момент единствено 36% от тях биват връщани в родната си страна, както и за по-голяма взаимност с Африка. Юнкер сподели, че Брюксел напълно скоро ще направи предложение за по-лесен достъп до синя карта за бежанци . По въпроса с Африка ръководителят на Европейска комисия прикани всички да способстват за Фонда за Африка, тъй като там за предходната година е имало единствено 150 млн. евро – извънредно незадоволително, по думите му.
Юнкер категорично настоя да има единна система за продан на информация, когато приказваме за трансгранични закононарушения и нарушители, и изключително за тероризъм . До 2025 година би трябвало да създадем работоспособен обединен Европейски съюз що се отнася до сферата на защитата, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Той изиска изключително във външнополитическата сфера решенията на Европейски Съюз да се вземат по-бързо.
Къде е Европейски Съюз в този момент
Жан-Клод Юнкер уточни, че на Европейски Съюз оказват помощ икономическите прогнози за напредък. Растежът на Европейски Съюз е по-голям от този на Съединени американски щати през последните две години – 2% в Европейски Съюз като цяло и 2,2% единствено в еврозоната, а безработицата е най-ниска за последните девет години. В Европа има 235 млн. работещи, разкрити са нови 8 млн. работни места, акцентира ръководителят на Европейска комисия, който уточни, че с проекта " Юнкер " са мобилизирани 225 милиарда евро и са отпуснати заеми на над 400 000 дребни и междинни предприятия за активността им.
Председателят на Европейска комисия сподели и, че Комисията е показала към този момент 80% от обещаното при започване на мандата ѝ законодателни актове и до май, 2018 година, е подготвена да показа и останалите 20%. Юнкер съобщи, че би трябвало да има взаимни отстъпки по някои тематики – да вземем за пример за даването на леговище на бежанци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР