Беше ясно, че разхлабената финансова политика си има своята цена.

...
Беше ясно, че разхлабената финансова политика си има своята цена.
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Плащаме цената на разхлабената финансова политика

" Беше ясно, че разхлабената финансова политика си има своята цена. Това е моментът, когато онази неразумна политика на изпреварващо повишаване на всевъзможни приходи, харчене без надзор, понижаване на Данък добавена стойност заради една или друга лобистка корекция докара до това положение, което е сега ".
 
Това сподели пред БНР финансовият специалист Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите, и посочи, че от 2021 година група икономисти са предупреждавали за това. И добави:
" Бюджетът е огромен и инерционен и при него не проличават незабавно грешките. Те проличават след една или две години.... За никой, който се занимава професионално с обществени финани, това, което се случва, не е изненадващо ".
 
По думите на Дацов в оповестените от Европейска комисия правила за бюджетите доста ясно се споделя, че " в идващите няколко месеца България ще би трябвало да влезе в параметрите най-малко на 3% недостиг за тази година. Иначе ще следват процедурите за свръхдефицит от идната година ".
 
Финансовият специалист предвижда, че в случай че трендовете в бюджета се запазят, както вървят от началото на годината, дефицитът в края на годината ще е сред 8 и 9 милиарда лв.: " За да покрием условието за 3% недостиг, би трябвало да имаме най-много 5,5 милиарда лв. недостиг в края на годината ".
 
Той e категоричeн, че при всички състояние би трябвало или да понижим разноски, или да увеличим доходи за сред 3 и 4 милиарда лв. най-малко: " Няма различен механизъм ".
 
Валутният ръб не е заплашен, в случай че бъдат взети ограничения, акцентира някогашният заместник-министър на финансите и посочи: " Ако за идващите 3 години не създадем нищо, почти към 30 милиарда лв. ще бъде дефицитът и надлежно дългът, който ще би трябвало да поемем за идващите 3 години. Това значи инфлацията да се задържи по-висока, в сравнение с ще бъде в другите страни в Европейски Съюз, и тъй като имаме закрепен курс, това ще докара до напън за смяна на курса. Това е едно съмнение, което може да се случи слез 3 или 4 години, в случай че ние не вършим вярната политика. Това се споделя в този Доклад и никой да не си мисли, че някой се готви да бута валутния ръб. Просто се споделя, че явно се случват неприятни неща и би трябвало да създадем верните стъпки ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР