Беше приета концепцията за медицинската експертиза и за експертизата за

...
Беше приета концепцията за медицинската експертиза и за експертизата за
Коментари Харесай

Новата система за ТЕЛК ще спести 50 млн. лева

Беше призната концепцията за здравната експертиза и за експертизата за работоспособността. Това съобщи зам.-социалният министър Султанка Петрова по тематиката „ инвалидни пенсии” пред Нова телевизия.

По думите на Петрова най-важното за хората с увреждания е достъпността т.е. те да не се усещат дискриминирани. Зам.-социалният министър разгласи, че с новата система никой, който е с ампутиран крак, няма да бъде каран от време на време да върви на ТЕЛК, с цел да видят лекарите дали инцидентно не му е пораснала нова ръка или крайник. 50 млн. лв. ще бъде спестено от това регулярно вървене , сподели Петрова, визирайки разноските за събиране на ТЕЛК.

Акцентът на новата система е да се дефинира дали човек с увреждания може да е в някаква степен на дееспособен, с цел да се усеща част от обществото, сподели зам.-социалният министър. На нея ѝ беше показан образец по какъв начин подлезът пред Президентството е недосегаем за хора с увреждания, а човек с увреждания ѝ зададе пряк въпрос по отношение на новата конструкция за ТЕЛК-овете и броя на комисиите, които ще вършат оценка на положението и работоспособността . Зам.-министърът отхвърли, че ще има 6 комисии вместо ТЕЛК – щяло да има обединен орган, който да облекчи освидетелстването на хората.

Все отново Петрова акцентира, че сега има " извънредно доста злоупотреби " с ТЕЛК-овата система. И даде образец – родители, които желаят детето им да влезе в детска градина, се обръщат към ТЕЛК, с цел да съберат нужните точки. Зам.-социалният министър уточни къде има такива случаи – да вземем за пример в плевенското село Пелишат от 58 деца в детската градина, 50 са с ТЕЛК-ови решения. Други такива образци са Ихтиман и Кърджали.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР