Какво следва за сигурността в Сомалия след края на мисията на АС?

...
Беше 28 юни.
В прашен военен комплекс в крайбрежния град Адале
Коментари Харесай

Беше 28 юни.

В прашен военен комплекс в крайбрежния град Адале на Сомалия, войници от мироопазващите сили на Африканския съюз и Сомалийската национална армия се събраха в импровизирана сграда.

Командирът на АС даде подписани документи на своя сомалийски колега, отбелязвайки предаването на военната база, приблизително на 150 км от Могадишу, на сомалийската армия.

От началото на юни подобни церемонии се провеждат във военни бази в Сомалия. Тези церемонии идват, когато Африканският съюз (АС) прекратява своята мироопазваща мисия в страната, което води до опасения какво ще се случи, когато войниците на АС най-накрая напуснат в края на 2024 г.

Създадена през 2007 г., Преходната мисия на АС в Сомалия (ATMIS), известна преди като Мисията на АС в Сомалия (AMISOM), постепенно привлече приблизително 22 000 войници от Уганда, Бурунди и съседните Кения, Етиопия и Джибути.

Мироопазващите сили на АС имаха за цел да помогнат на федералното правителство на Сомалия във войната му срещу Ал Шабаб.

Когато мироопазващите сили бяха разположени за първи път, свързаната с Ал Кайда въоръжена група контролираше почти всички територии в южна централна Сомалия.

Работейки със сомалийските сили за сигурност, войниците на АС изтласкаха бойците в селските райони и в сегашния си вид Ал Шабаб контролира главно само тях.

Въпреки това, комбинираните усилия за победа над групировката през годините са убили хиляди цивилни и сега, когато започва постепенното премахване на ATMIS, има дебат за неговия успех – или липсата му.

„Въпреки че оценяваме усилията на силите на Африканския съюз, тогава, когато те бяха разположени, се надявахме, че те ще донесат стабилност в цялата страна, тъй като цивилните, особено жените и децата, най-вече пострадаха от конфликта, но за съжаление нищо особено не промени“, каза Батуло Ахмед, председател на Асоциацията на сомалийските жени.


Смъртоносен конфликт

Според доклад, съставен от ACLED, независима група за събиране на данни, повече от 4000 цивилни са били убити при атаки на Ал Шабаб от 2008 г. насам и много повече са били ранени, докато четири милиона души са били вътрешно разселени поради конфликта.

През април тази година ръководителят на мисията на АС в Сомалия Мохамед Ел-Амин Суеф потвърди, че около 3500 войници, главно от Уганда и Бурунди, са били убити и повече от 5000 са били ранени от началото на мисията.

Професор Пол Уилямс, директор по проучвания на политиката за сигурност в Училището по международни отношения Elliott, Вашингтон, каза пред Al Jazeera, че „ATMIS е изправена пред много предизвикателства, но е постигнала ключовите стратегически елементи от своя мандат“.

„А именно защита на преходното федерално правителство, изгонване на силите на Ал Шабаб от Могадишу през 2011 г. и осигуряване на процеса, който създаде федералното правителство на страната и федералните държави-членки в южна и централна Сомалия“, каза той.

Ал Шабаб, една от най-смъртоносните въоръжени групировки в Африка, напоследък избягваше активни битки със съвместните сили, но вместо това възприе тактика на нощни битки и увеличи използването на самоубийствени атентати. Групата също така поддържа ограничен, но ефективен административен контрол върху местното население в южна централна Сомалия.

Според Омар Махмуд, изследовател в Международната кризисна група, фокусиран върху Сомалия, ATMIS има смесен успех.

„Основните задачи на мисията бяха по същество да победи Ал Шабаб и да подкрепи политическия процес. Можем да кажем, че те са освободили големи градове, но са се борили да осигурят селските райони“, каза Махмуд пред Al Jazeera.

Министърът на отбраната на Сомалия не отговори на исканията на Ал Джазира за коментар. Но съветникът по националната сигурност на страната Хюсеин Маалим, който участва в процеса на прехода, през юли тази година каза пред държавните медии, че Могадишу е оптимист за смяната на караула.

„Ние съживихме архитектурата на националната сигурност, която диктува единна национална армия, надяваме се скоро да започнем нова офанзива срещу Ал Шабаб и към края на годината очакваме Съветът за сигурност на ООН частично да отмени оръжейно ембарго“, каза Маалим. „Откакто процесът на преход беше иницииран, ние наехме повече от необходимия военен персонал.“

Въпреки това, не всеки е толкова уверен.

Повече от три десетилетия нацията от Африканския рог нямаше професионална армия поради продължителен конфликт и има широко разпространено убеждение, че е далеч от това да има наистина ефективна национална сила.

„Националната армия на Сомалия не е в състояние да поеме отговорности в обозримо бъдеще, основната причина е липсата на съгласувана архитектура за национална сигурност, а когато има консенсус, ни липсва обединена национална армия, като редовната армия сега са предимно кланови милиции“, каза Мохамед Мубарак, председател на института Hiraal, базиран в Могадишу мозъчен тръст за сигурност, пред Al Jazeera.

„Сомалия се нуждае от професионална армия, способност да я плаща сама и политическа стабилност“, добави Мубарак.

Прекратяването на мисията обаче създаде несигурност относно това дали Сомалия може да изгради ефективно присъствие за сигурност в цялата страна, а ограничените й ресурси също са ключов фактор.

Мубарак вярва, че Могадишу няма да може да финансира своите сили в обозримо бъдеще и ще продължи да разчита на външна подкрепа, дори след изтеглянето на ATMIS.


„Ресурси за поддържане на тяхното присъствие“

Доклад от януари 2023 г. на Института за наследство, базиран в Могадишу мозъчен тръст, разкри, че повече от две трети от годишния бюджет на сомалийското правителство от 950 милиона долара идва от външни донори, което поставя въпрос за готовността и дали Могадишу може да си позволи собствената си национална сигурност.

Експерти казват, че графикът, определен от Съвета за сигурност на ООН, е твърде амбициозен, тъй като е малко вероятно силите на Сомалия да бъдат напълно автономни дотогава, нито е вероятно Ал Шабаб да бъде победен военно.

„Сомалийският сектор за сигурност със сигурност напредна през годините, но остава открит въпросът дали те могат напълно да превземат местата, освободени от силите на АС, и дали имат ресурсите да поддържат присъствието си, включително логистично“, каза Махмуд, добавяйки, че Сомалийските сили за сигурност все още се развиват, тъй като едновременно се борят срещу Ал Шабаб и се стремят да задържат територия.

„Преминаването от външни към сомалийски сили, преди последните да са напълно готови, може да доведе до загуба на земя за групата.“

Съединените щати, които обучиха бригадата Danab, елитна сомалийска специална оперативна единица, която извършва атаки с дронове, също се смята, че са изиграли жизненоважна роля в победата над групата.

„Подкрепата на САЩ за Сомалия не е свързана с мисията на АС, тъй като Вашингтон подкрепя самото федерално правителство. Дори ако ATMIS приключи, САЩ все още имат партньор на място и ще продължат да го подкрепят“, каза Махмуд.

През последните месеци Ал-Шабаб засили атаките си срещу сомалийски и войски на АС, като последният им набег уби повече от 50 угандийски войници, след като нейни бойци нахлуха в базата на АС в Буламарер, на 130 км (80 мили) югозападно от столицата .

Правозащитни групи също заявиха, че са загрижени за прехода и всяко разрешаване на нарушенията на човешките права по време на мироопазващата мисия.

Въпреки че няма точни данни, показващи броя на цивилните, убити от ATMIS, се смята, че десетки хора са били убити от силите на АС. Правозащитната група Amnesty International също казва, че войските са извършили различни нарушения на човешките права, докато са отговаряли на атаките на Ал Шабаб в южна централна Сомалия.

„Ръководството на мисията каза, че е извършило разследвания и дори е обещало да действа, но за съжаление сега, когато се очаква да напуснат, няма справедливост или обезщетение за семействата на жертвите“, Абдулахи Хасан, Amnesty International Сомалия и изследовател от Судан, каза пред Ал Джазира.

Хасан казва, че нарастват опасенията дали ситуацията със сигурността може да се влоши за цивилните под новите войски.

„Процесът на преход изглежда се съсредоточава върху военния аспект и не включва гражданска защита, особено при предоставяне на програми за обучение на сомалийските сили по международно хуманитарно право и проверка на ръководството на сомалийските сили за сигурност, за да се избегне възлагането на отговорности на тези смята се, че е извършил нарушения на правата на човека.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР