Берлин. Заедно с утвърждаването на Олаф Шолц на канцлерския пост

...
Берлин. Заедно с утвърждаването на Олаф Шолц на канцлерския пост
Коментари Харесай

„Независен“ : Дипломат с изключителна кариера ще бъде главен съветник на Олаф Шолц за Западните Балкани

Берлин. Заедно с одобряването на Олаф Шолц на канцлерския пост в Германия и тристранната ръководеща коалиция, в сряда бяха назначени и двама негови основни съветници, които ще вземат участие в оформянето на бъдещата политика на Берлин. Важното за Северна Македония и за целия район на Западните Балкани е, че посланик с изключителна кариера поема една от двете основни позиции в кабинета на Шолц – консултант по външната политика и политиката на сигурност. Става въпрос за Йенс Плотнер, който до момента беше политически шеф на Министерството на външните работи (назначен през 2019 г.), в чийто портфейл бяха водещите външнополитически въпроси, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Независен “ , като се базира на източник, непосредствен до Шолц, представен от медии.

Досегашното портфолио на Плотнер включваше дипломатически връзки със Съединени американски щати, Русия, със специфичен акцент върху Западните Балкани, и връзките с НАТО и ОССЕ по въпросите на сигурността.

Плотнер е във външното министерство от 1994 година насам и е бил дипломат в Гърция, Тунис и Шри Ланка. Той беше и представител на ведомството, а от 2014 до 2017 година беше началник на кабинета на министър Франк-Валтер Щайнмайер, който в този момент е президент на Германия.

Другата основна позиция в кабинета на Шолц - стопански консултант и консултант за Европейски Съюз - е дадена на Йорг Кукис, някогашен банкер на Goldman & Sachs и някогашен консултант по финансовите пазари и Европейски Съюз, до момента в който Олаф Шолц беше министър на финансите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР