Берлин. Партията Зелени“ обяви подкрепата си за Франк-Валтер Щайнмайер на

...
Берлин. Партията Зелени“ обяви подкрепата си за Франк-Валтер Щайнмайер на
Коментари Харесай

SZ: Подкрепата на „Зелени“ проправя пътя за втори президентски мандат на Щайнмайер

Берлин. Партията „ Зелени “ разгласи поддръжката си за Франк-Валтер Щайнмайер на президентските избори през февруари в Германия, отбелязва баварският всекидневник Die Sueddeutsche Zeitung , като добавя, че това на процедура подсигурява преизбирането му за втори мандат. Както отбелязва вестникът, в началото партията щеше да номинира жена за най-високия държавен пост.

„ След доста съмнения, „ Зелените “ най-сетне взеха решение. Те ще поддържат кандидатурата на Франк-Валтер Щайнмайер на президентските избори в Германия. Това ще проправи пътя за преизбирането му за втори президентски мандат през февруари “, написа изданието.

„ Щайнмайер е доста добър и почитан президент, който даде огромен принос за развиването на страната ни през първия си мандат “, се споделя в изказване на водачите на „ Зелените “, представено от редакцията.

Изявлението гласи: „ Ръководството на „ Зелени “ е уверено, че Щайнмайер ще продължи да поддържа нашето общество и ще дава ясни насоки по сложния път за излизане от пандемията. Ето за какво ние поддържаме неговото преизбиране и предлагаме на нашите гласоподаватели във Федералното заседание да преизберат Франк-Валтер Щайнмайер за президент “. Първият мандат на Щайнмайер изтича на 18 март 2022 година, напомня вестникът.

„ Зелени “ станаха последната от трите партии в ръководещата коалиция, която поддържа кандидатурата на Щайнмайер. На изборите на 13 февруари някогашният външен министър може да разчита на преобладаващо болшинство от гласовете на членовете на Федералното заседание. Повече от 775 от 1472 гласоподаватели са социалдемократи, „ зелени “ и свободни демократи, тъй че Щайнмайер няма да се нуждае от поддръжката на опозиционните партии, с цел да бъде избран отново за втори петгодишен мандат.

Това значи, че опитът на ХДС да номинира жена претендент за поста евентуално ще бъде неефикасен. Освен това обещаващ претендент по този начин и не беше открит. В допълнение ХДС и ХСС би трябвало да разчитат на поддръжката на „ Зелени “, с цел да получат болшинството.

След известието на „ Зелени “, опцията за евентуален съюз с ХДС към този момент не се преглежда. Възможно е обаче някои от членовете на партията да откажат да гласоподават за Щайнмайер. В лявото крило има неодобрение от разпределението на министерските постове при съставянето на държавното управление. За управлението на фракцията на „ Зелените “ гласуването във Федералното заседание ще бъде първото огромно тестване.

Забавянето от страна на „ Зелените “ в ретроспекция може да се изясни освен с сложния развой на образуване на държавното управление, само че и с желанието на партията да види различен претендент на най-високия държавен пост, или по-скоро „ претендент без партийната брошура на ГСДП “.

„ Зелените “ очевидно са недоволни от обстоятелството, че трите най-високи поста в страната - президент, ръководител на Бундестага и канцлер - ще бъдат заети от социалдемократите. Освен това партията дълги години се пробва да издигне за тези постове жена или претендент с миграционни корени.

Въпреки това нито „ Зелените “, нито ХДС можеха да предлагат претендент, чийто лист със заслуги би разрешил „ премахване на Щайнмайер от служба “. За известно време в медиите се появи името на водача на фракцията на „ Зелените “ в Бундестага Катрин Гьоринг-Екард, източногерманска протестантка, която имаше подобаващ генезис, с цел да завоюва някои гласоподаватели на ХДС. Ясно е обаче, че „ нямаше късмет “.

Въпреки обстоятелството, че постът на федерален президент в никакъв случай не е бил публично обект на съдружни договаряния, Олаф Шолц незабавно даде да се разбере, че кандидатурата на Щайнмайер не е под подозрение. Свободните демократи скоро се причислиха към социалдемократите.

Не се знае дали закъснялото утвърждение на кандидатурата на Щайнмайер ще донесе някаква изгода на „ Зелените “ при разпределението на силите в обединението. Във вторник ентусиазмът на партията за решението понижа доста. Във фракцията им разновидността за сливане с ХДС за събаряне на федералния президент от поста се счита за още по-проблематичен. Толкова доста звук в самото начало на мандата на държавното управление не е доста примамлива вероятност от позиция на „ Зелени “.

Федералното заседание е парламентарен орган, свикван особено за избора на федерален президент на Германия. В него ще бъдат включени всичките 736 членове на Бундестага и 736 делегати от парламентите на федералните провинции.

Щайнмайер беше определен за президент на Германия през 2017 година Той беше номиниран от ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) с поддръжката на „ Зелени “ и СвДП. Той наследи Йоахим Гаук на поста.

Преди да стане федерален президент, Щайнмайер оглавяваше външното министерство в Берлин по време на мандата Герхард Шрьодер от 1999 до 2005 година Като част от коалиция с ХДС, Щайнмайер е бил външен министър от 2005 до 2009 година и от 2013 до 2017 година

През 2009 година Щайнмайер стана претендент на социалдемократите за канцлер на федералните избори, само че опитът им за победа тогава се провали. В резултат на това Щайнмайер оглави фракцията на ГСДП в Бундестага и стана водач на опозицията, напомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР