БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД“Най-малко седем жертви взе ураганът “Ксавие,

...
БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД“Най-малко седем жертви взе ураганът “Ксавие,
Коментари Харесай

Ураганът “Ксавие” взе 7 жертви, причини хаос и опустошения

БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА „ТРУД“

Най-малко седем жертви взе ураганът “Ксавие ”, връхлетял Германия в 16 ч през вчерашния ден и бушувал до късно нощес със скрост до 180 км в час. Най-засегнати са Северна и Изтотчна Германия. Навсякъде царят безпорядък и разрушения.

Само в Берлин, където беше оповестено бедствено състояние, до среднощ бяха подадени 1490 сигнала на незабавния телефон, в Хамбург 1000. Там почина и първата жертва – 54-годишна жена, когато върху автомобила, в който е пътувала на седалката до водача, се е стоварило изкоренено дърво.

В Бранденбург изкоренени дървета погубиха трима души, в Берлин почина жена в автомобила си.

В Берлин беше прекратено придвижването на градския превоз – рейсове, трамваи, градската железница, а до късно нощес и на метрото. Всички улици бяха затрупани с откършени клонове на дърветата, от балконите падаха саксии с цветя, потрошени бяха паркирали коли, както и мотори и колела. Разчистването стартира през нощта, продължава и през днешния ден.

В квартала Тегел, където се намира и столичното летище, почина жена, когато върху автомобила й се стовари изкоренено дърво.

В Берлин още през вчерашния ден следобяд беше затворена за визити зоологическата градина, животните бяха прибрани в клетките им.

Почти в цялата страна замря придвижването на влаковете, стотици полети бяха анулирани.

Смущения в превоза ще има и през днешния ден, предизвестиха управляващите. Все още влаковете Берлин – Хамбург и Берлин-Хановер не пътуват, от железниците умоляват жителите да проявят схващане.

Най-засегнатите от урагана федерални провинции са Берлин, Хамбург, Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт. От железниците бяха предоставени влакови композиции със спални вагони, където блокираните пасажери да пренощуват. Осигурени бяха кафе, чай и безалкохолни питиета. Само в западногерманския град Касел от услугата се възползваха 1000 души.

Стотици пасажери бяха блокирани и на берлинската Централна гара, където цареше цялостен безпорядък. Съседните хотели се препълниха. Бързо се изпълни и влакова комбинация, предоставена за пренощуване. На останалите без покрив пасажери железниците предоставиха ваучери за пътешестване до домовете им с такси.

В северните елементи на федерална провинция Саксония-Анхалт хиляди семейства останаха без ток. Поради затворени улици и паднали дървета възстановителните работи са извънредно затруднени.

От немската метеорологична работа предизвестяват, че и през днешния ден ще има стихии и значителни превалявания. Известно нормализиране на ситуацията се чака в късния следобяд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР