Берлин е един от градовете, който преживя дълги години разделен.

...
Берлин е един от градовете, който преживя дълги години разделен.
Коментари Харесай

Бранденбургската врата обедини берлинчани от двете си страни

Берлин е един от градовете, който претърпя дълги години разграничен. Едва през 1990 година, с рухването на Берлинската страна, хората от двете страни на Бранденбургската врата си стиснаха ръцете. А Берлин още веднъж стана столица на обединена Германия.

Освен столица, Берлѝн (Berlin) е и една от 16-те провинции на Германия. С население от над 3 466 164 души и повърхност от 892 кв. км Берлин е най-населеният и максимален по размери град в страната.Той е вторият по населеност град в Европейския съюз след Лондон и осмата най-населена градска агломерация в общността. Градът е ситуиран в Североизточна Германия и е сърцето на метрополния район Берлин-Бранденбург. Водните площи, горите, парковете и градините съставляват към една трета от територията на столицата.

Берлин е измежду най-популярните туристически дестинации в Европейския съюз. В града се обитават голям брой влиятелни университети, проучвателен центрове, монументи на културата, музеи и спортни уреди, заради което е привлекателен център за хора на изкуството от целия свят.

Множеството фестивали, актуалната архитектура и авангардното изкуство печелят интернационална известност на Берлин. Като основен туристически център градът е дом на хора от над 150 народи. Немската столица е приета за един от градовете с най-вече музеи в света, като все още общият им брой възлиза на 173. Още през 1841 година зоната сред река Шпрее и Купферграбен е оповестена за "район, отдаден на изкуството и антиките ", а през днешния ден кварталът, именуван от берлинчани "Островът на музеите ", е част от интернационалното културно завещание на ЮНЕСКО. За многото музеи и изложби в града способства и огромният брой непокътнати и реставрирани здания от вековната му история.

Провеждащият се и до през днешния ден Карнавал на културите притегля хиляди представители на разнообразни страни и потвърждава мултиетническото разнообразие на Берлин.

Най-известните знаци на Берлин са Бранденбургската врата, Райхстагът и Монументът на успеха. Друг знак на Берлин са мечките Бъди , които по всичките пет континента са "запазен знак " за космополитния Берлин.

Бранденбургската врата (Brandenburger Tor), с в началото название Порта на света , е триумфална арка, знак на Берлин и Германия. Построена е в интервала 1789-1791 година по абстрактен план на Карл Ланган в жанр класицизъм. Като първообраз при построяването на Бранденбургската врата служи пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция. Тя е единствената съхранила се от така наречен градски врати на немската столица. Фасадната й украса е дело на Йохан Шадов, който проектира и 6-метровата квадрига, ръководена от римската богиня на успеха Виктория под формата на триумфална корона.

Не едно и две инциденти претърпява Бранденбургската врата. След успеха на Наполеон Бонапарт над Прусия в така наречен наполеонови войни френският император заповядва да се демонтира триумфалната корона и да се придвижи в Париж. След борбата при Лайпциг и заточението на остров Елба на Наполеон, последвала загубата му в борбата при Ватерло, триумфалната корона е върната през 1814 година назад в Берлин. Тогава тя се снабдява с Железен кръст под римския орел, направен от Карл Шинкел, наместо маслиненото стръкче в ръката на Виктория.

По-късно след успеха във Френско-пруската война, армията на обединителя на Германия - Ото декор Бисмарк, минава триумфално при връщането си от Париж под Бранденбургската врата.

По време на Берлинската борба в края на Втората международна война Бранденбургската врата е съществено развалена. Арката е възобновена изцяло едвам през 1956 година, а квадригата с триумфалната корона - през 1958 година.

След това, на 13 август през 1961 година проходът през вратата от изток на запад и назад е заграден от Берлинската стена. Едва на 9 ноември 1989 година под напора на политическия "вятър на смяната " (точно 200 години след началото на построяването на вратата) пада стената, символизираща Желязната завеса ( "издигната " от Уинстън Чърчил) и белязала началото на края на Стедената война. С това проходът през "портата на света " още веднъж е свободен.

След Втората международна война Берлин е разграничен. Източен Берлин се трансформира в столица на Германската демократична република (ГДР), до момента в който Западен Берлин остава в територията на Западна Германия, заобиколен от Берлинската стена (1961-1989 г.). След обединяването на 3 октомври през 1990 година градът получава статуса си на столица на цяла Германия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР