Беркай и съпругата му Деря живеят в луксозен жилищен район

...
Беркай и съпругата му Деря живеят в луксозен жилищен район
Коментари Харесай

Защо напускаме Турция. Двама турци разказват.

Беркай и брачната половинка му Деря живеят в първокласен жилищен регион в Истанбул. Имат триетажна къща с градина в затворен комплекс с висока ограда. На входа има пазач, който взема решение дали да пусне гостите вътре. Имотът им наподобява на златен кафез. 49-годишният Беркай е фотограф, печели добре. Съпругата му е банкова мениджърка. Разчитат на оградата - само че не поради страха от крадци, а тъй като не са уверени, че страната може да ги отбрани при положение на потребност.  " Не се усещам сигурен отвън комплекса. Но не желая да пребивавам единствено зад тези стени, животът се случва на открито, в града. Искам и синът ми да живее този живот - оттатък високите стени ", споделя мъжът.

" Нямам доверие даже на полицията "

" Нямам доверие даже на полицията. Веднъж имах спор с други хора на улицата, откакто ме блъснаха с колата им. Дойде полицията ", споделя Беркай. " Ние поздравихме служителите на реда с обикновеното  " Здравейте! ", само че другите казаха  " Салам алейкум! " и към този момент беше ясно на коя страна е служителят на реда. Беше на страната на другия. Нямахме късмет ", добавя брачната половинка му.

" Преди ръководството на Ердоган имаше доста положителни учители и учебни заведения. Децата учеха там съвременни предмети: физика, биология, а и история - такава, каквато е била в реалност, в това число за създателя на страната Ататюрк. От Ердоган насам учебните заведения са се трансформирали в религиозни школи ", споделя Деря. Двамата със брачна половинка ѝ заплащат скъпо, с цел да може осемгодишният им наследник Дерин да върви в частно учебно заведение. Желанието им е той да учи там за измененията в климата и за отбраната на околната среда, а не да учи наизуст Корана.

Преди втория тур на президентските избори синът им написал писмо до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу от Републиканската национална партия, която издигна Кемал Кълъчдароглу за претендент за президентския пост. В писмото си момчето отправил молба към кмета да се погрижи партията му да победи, с цел да могат Дерин и фамилията му да останат в Турция. Майката Деря обаче споделя, че те от дълго време са взели решението да изоставен Турция - даже и Кълъчдароглу да беше победил, нямаше да трансформират решението си, твърди тя. Жената не счита, че родината ѝ би могла да се върне още веднъж към полезностите си за къс интервал от време. Въпреки това те мощно се надявали, че опозицията може да победи и останали разочаровани от загубата.

След речта на Ердоган, изнесена на балкона малко след оповестяването на успеха му, дребният Дерин изпратил следното известие на татко си по телефона: " Ердоган приказва толкоз неприятно ". Майка му Деря е обезпокоена: " Ние му споделяме да не приказва такива неща. Това е рисково. Когато е на открито, би трябвало да приказва с почитание към Ердоган. "  

Деря и Беркай са тъжни - политиката към този момент играе роля и в живота на сина им. Но няма и по какъв начин да е другояче - той вижда и слуша по какъв начин реагират и приказват родителите му. 

В кабинета на Беркай виси огромен портрет на създателя на турската страна Ататюрк, вписал преди време в конституцията разделянето на страната и църквата. А в този момент Ердоган желае да промени тази конституция. През последните 20 години Турция се е трансформирала доста, споделя Деря, която е на мнението, че турското общество е надълбоко разграничено.

Феновете на Ердоган се усещат все по-силни

" След всеки идващ избор поддръжниците на Ердоган се усещат все по-силни. В речите си той се обръща постоянно първо към тях, едвам по-късно - пренебрежително и към другите. Ако да вземем за пример една жена се движи по улиците с съвременна рокля - ясно, че не е от " нашите ". Но тя би трябвало сама да вземе решението какво да облече ", споделя яростно Деря.

И двамата със брачна половинка ѝ от дълго време се усещат непознати в Турция. Това към този момент не е тяхната страна - нито хората, нито полезностите. " Надявам се, че Германия ще ни одобри. Проблемът е, че след изборите турците, които желаят да заминат, станаха доста - по тази причина се тормозя, че възможностите ни понижават ", споделя Беркай. Той е кандидатствал за работа в доста немски компании и се надява все някъде да го одобрят. Семейството няма проект Б, в случай че новото начало в Германия не се получи.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР