Бензиностанции, складове за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за

...
Бензиностанции, складове за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за
Коментари Харесай

Правителството одобри промени в Закона за горивата

Бензиностанции, хранилища за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за 3 години, в случай че правят незаконна продажба на нефт и петролни артикули. Това плануват признатите от кабинета промени в Закона за горивата. Праговете за банкова гаранция към петролните търговци още веднъж разединиха огромните и дребните играчи на пазара, заяви Българска национална телевизия.

Край на препродаването на бензиностанции, цистерни или петролни хранилища от уличени в противозаконна търговия с горива компании.

Независимо, че някой е решил да си трансферира собствеността, той няма да може да употребява този обект за идващите три години за активността, а точно доставка, депозиране и произвеждане на петрол и нефтени артикули. По този метод ще се сътвори ефикасен надзор ", разяснява Емил Караниколов, министър на стопанската система.

Правителството отстрани условието комбайни и трактори да зареждат единствено на бензиностанции. Разрешава се в рудниците да се разкриват ведомствени бензиностанции.

 

" Както се и позволява при мините да има мобилни коли, които да вършат зареждането от стационарния вътрешен обект в самата изложба. За строителите при избрани категории, също се позволяват забележете и преместваеми обекти ", добави министърът.

Промените в закона още веднъж разединиха дребните от огромните играчи в сектора.

От петролната и газова асоциация са обезпокоени, че пада банковата гаранция за търговците на едро от 500 хиляди сега, на едвам 10 хиляди и се разрешава транспорт на петролни артикули без фискален документ.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разяснява: " Видяхме едни извънредно ниски стойности на гаранциите. Те са значими, защото в последна сметка, когато се правят нарушавания по този закони и други закони, свързани с нефтопродукти гаранцията има за цел да обезпечи държавните вземания ".

Малките търговци упорстват да отпадне условието от 1 млн. лева уставен капитал и поръчителство от половин милион.

" Ние, дребните и междинни компании в страната, настояваме уствения капитал и обезпечението да бъдат въз основата на чистите доходи от продажба на компаниите, защото имат разграничение в оборотите и в осъществените облаги годишно ", съобщи Петър Петков от Асоциацията на търговците, вносителите и превозвачите на горива.

Министърът на стопанската система съобщи, че този въпрос те първа следва да се дискутира.

" 10% от 1 млн. е едно, 10% от 1 милиарда е друго. Аз смятам, че особено в тази част ще е извънредно забавно и за Комисия за защита на конкуренцията и за депутатите да чуят маржовете, оборотите, приходите и облагите в този бранш ", сподели Караниколов.

Преди да бъде признат в пленарна зала, законът ще мине през разискване в парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система.

Източник: БНТ

Коментирай

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР