Беновска/Димитров: Шенген - австрийският КАПШ държи ТОЛ-а? Димитров: Да го махнат!

...
Димитър Димитров, директор на КАПБ- Илиана Беновска Беновска пита –
Коментари Харесай

Димитър Димитров, директор на КАПБ- Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 13.01.2024 г.

Шенген и загубите на българските превозвачи от включването на сухопътните граници.

„Шенген идва и ни нахлува примката на шията! Превозвачите продължават да чакат по границата, да харчат пари и никой не им обръща внимание! Искам да чуя нещо обнадеждаващо. Какво ще ни кажете Вие, като председател на КАПБ!“, започна разговора Беновска. Димитров отговори: „Аз също очаквам да чуя нещо обнадеждаващо по отношение на Шенген, така че не очаквайте да го чуете от мен. Преките загуби на превозвачите на годишна база само на българо-румънската граница заради факта, че сме извън Шенген, възлизат на 200 000 евро. Косвените загуби са неизмерини, защото, ако нямаше граница между България и Румъния на двата моста, щяхме да имаме необходимост от по-малко камиони за същия брой товари, щяхме да сме по-конкурентоспособни! Неоценими са и щетите за околната среда. Много е актуално да говорим за „зелената сделка“, но е факт, че стоейки там, тези камиони произвеждат вредни емисии, има и хладилни камиони на агрегати. Отразява се и на пътната безопасност. Да не говорим за нечовешките условия за шофьорите! Много водачи се отказаха по време на пандемията, когато започна да ескалира чакането по границите!“.

„Преди малко Васил Велев от АИКБ каза, че 97% от пратките са по суша, не по въздух и море!“, продължи Беновска. Димитров отвърна, че това е така и продължи: „Ние сме в много интересна ситуация. Няколко месеца преди да ни дадат половинчато да, те си въведоха граничен контрол по всички сухопътни граници. И знаете ли какво представлява той? Граничния контрол се извършва избирателно на база анализ на риска. Той е на база регистрационната табела на превозното средство. Ако си германец или унгарец, минаваш. Но ако си с българска или румънска регистрация се извършва една абсолютно стандартна гранична проверка!“.

„Карл Нехамер каза, че в момента Шенген не функционира, тъй като 11 от 17 страни членки на Шенген извършват вътрешнограничен контрол!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Два месеца преди половинчатото им „да“ те си въведоха сухопътни граници и сега гордо казват, че Шенген не функционира! И явно единствения проблем Шенген да не функционира са България и Румъния през последните 12 години! Адмирации до някаква степен на нашето правителство от гледна точка на това, че показахме, че имаме някаква позиция. Ние и с Вас сме водили този разговор и сме призовавали за премахване на българо-румънската граница, като протестна мярка! Както и за облекчаване на кантарите!“. Беновска каза: „Но нали Николай Събев го направи!“. Събеседникът ѝ отвърна иронично: „Да, и имаме пет моста на река Дунав!“. „Недейте така, този фин човек! Той направи много неща с кантарите! Нали така?“. Председателят на КАПБ отвърна, че кантарите продължават да са на границата и проблемът съществува. Няма никакво развитие по този въпрос.

„Добре, но с извинение, кой ви обръща внимание?“, попита водещата. Димитров отговори, че на 11 януари е проведена среща с Асен Василев, последвала е и среща с министър Гвоздейков. На нея превозвачите са заявили, че настояват да имаме ясна дата за сухопътен Шенген. „Факт е, че правителството се опитва под някаква форма, макар и не с най-подходящата мярка да отговори на реакцията на Австрия. Миналата седмица се случи следното, пристигат камионите с австрийска стока на границата и бяха спирани без каквито и да е обяснения, извършваха се доста сериозни проверки, бяха задържани. Тази мярка, по начина, по който беше заложена, рефлектираше на нас, защото имаме сериозни и неустойки за всеки ден забава. Бяхме уведомени, че тези проверки ще продължат, вследствие на което всички колеги, които возят към Австрия, трябва да си предвидят малко по-дълъг срок, но помолихме да се работи активно за облекчаване на граничния контрол с Румъния!“, обясни Димитров.

„Значи те хем ви „цакат“ общо, хем и като возите австрийски стоки!“, отбеляза Беновска. Димитров отвърна: „Категорично! Затова на 17-и Министерство на транспорта заедно с Агенция „Митници“, доколкото сме информирани, ще имат междуведомствена среща с румънските колеги. Предоставили сме им регламент 1100 от 2008 г., той е задължителен за нас. Помолихме да бъде изпълняван. Да им бъде посочен на колегите от румънска страна. На практика много завоалирано, на „брюкселски език“ се казва, че част от проверките, които се извършват между България и Румъния нямат място там! Така че е важно да покажем на австрийците, че видите ли, те много държат на някакъв засилен контрол, но и ние имаме воля. В контакт сме с румънските колеги. Те са доста твърди. Преди дни имаше блокиране на цял Букурещ от тежкотоварни автомобили. Ще излезем с една съвместна декларация и заедно с колегите предстои да решим какви мерки да предприемем!“.

„Но докога ще чакате?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че се надява скоро да има конкретен отговор.

Водещата попита колко работни места осигуряват превозвачите и какъв процент от БВП. Димитров отговори, че работните места са близо 200 000. Осигуряват 17% от БВП заедно със съпътстващите сектори. Много от превозвачите обаче в момента са в тежко финансово положение с оглед на намалените товари заради рецесията в Европа и високите цени на горивата. Затварянето на всички граници означава превозвачите да спрат да работят, а те не могат да издържат на това. „Около 15 фирми се свързаха с нас и ни казаха – благодарим ви за всичко, което направихте! Ние сме дотук, прекратяваме дейност, докато не дойдат по-добри времена. И затваряйки границите, до каква степен бихме навредили на австрийците, до каква степен на нашите колеги!“, обясни Димитров.

Димитър Димитров заяви още веднъж, че българското правителство трябва да направи всичко възможно, за да получим конкретна дата за присъединяването ни към Шенген със сухопътните граници преди европейските избори. Той продължи: „В непрекъснат контакт сме и с румънските колеги. Трябва да впрегнем всички усилия, защото в Австрия ще има избори, не се знае кой ще дойде на власт и оттам нататък едно последващо присъединяване към Шенген може да стане още по-трудно. Ние трябва да търсим помощ и от останалите европейски държави, които подкрепят България и Румъния за присъединяването ни към Шенген! Няма как една или две държави да поставят и поставят допълнителни нови услови, при условие, че е ясно на какви изисквания трябва да отговаряме!“.

ТОЛ системата.

Димитър Димитров заяви, че ясно трябва да си дадем сметка, че по отношение на ТОЛ системата юздите са в една австрийска компания „Капш“. Превозвачите искат държавата да си поеме ангажиментите по събиране на ТОЛ таксите. „ТОЛ системата е обект от националната сигурност и „Капш“, имайки достъп до цялата система, защото явно и кодовете ни липсват, нали разбирате, че това са 300 камери на всички пътища в страната! Може да направите маршрутизация ние с вас къде се движим във всеки един момент. Дали не е момента да си приберем тази ТОЛ система с цялата информация? Ние поставихме този въпрос и пред Асен Василев, и пред министър Гвоздейков!“, категоричен бе председателят на КАПБ.

Димитър Димитров продължи, че що се отнася до събираемостта, то тя е висока заради безумните цени с оглед състоянието на нашите пътища. „Четох, че от превозвачите с камиони най-много се събира и че най-много сте ползвали магистралите!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че това е логично транзитния трафик да минава по магистралите. Той отново акцентира върху лошото състояние на пътищата. Завършването на отсечката Ботевград-Монтана е била отлагана на няколко пъти. От официален източник превозвачите са получили информация, че за миналата година са били реновирани 67 километра пътища с европейски средства по оперативни програми. Димитров заяви: „Тази рекордна събираемост, над 800 милиона, къде отиват тези пари, за какво се ползват? При положение, че се реновират 67 километра и то с европейски средства? Преди да направим ТОЛ системата бе заложено процент от акциза да отива за ремонт на пътища. Това изчезна от закона и сега се казва, че се събират малко пари от ТОЛ! Вкарахме и второкласната пътна мрежа, единствени в Европа!“.

„Правя малко произволен паралел, но виждате например в Германия при отстояване на права колко е силно напрежението! Ще Ви попитам нещо съвършено конкретно, не съм сигурна, че можете да ми отговорите, сигурно и на Вас Ви се иска да знаете отговора. Какво трябва да направите, за да ви се обърне внимание? Ние с вас работим вече 5-6 години и повече, да не кажат 10 и не сме мръднали!“, попита Беновска. Димитров отговори, че очевидно интересът е доста голям и кучето е заровено някъде другаде. Той продължи: „Ние искаме една нормално функционираща държава! Ние не искаме да се изнасят едни пари от АМ „Хемус“, ние искаме да има АМ „Хемус“! Ние не искаме да е с изтънен асфалт, а той да бъде толкова, колкото трябва да бъде! Не искаме едни хора да излизат по телевизията и да си упражняват изказа как камионите рушат пътищата, а искаме тези пътища, като се проектират, да отговарят на минималните изисквания за натоварване! Не може да проектираме един второкласен път с 8-10 тона осево натоварване, след това да събираме ТОЛ за него и да казваме, че камионите го рушат! Ами рушат го, защото един камион, когато не е претоварен, може да има до 12 тона осево натоварване!“.

Транспонирането на пакет „Мобилност“ в българското законодателство.

Димитър Димитров заяви, че е много важно какво ще се случи със Закона за автомобилните превози и по какъв начин ще се транспонира пакет „Мобилност“. Още повече, че Народното събрание е приело декларация, че подкрепя българските превозвачи. Така завърши разговорът между Димитър Димитров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 13-и януари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР