Бенката или невусът, се формира от меланоцити - клетки, съдържащи

...
Бенката или невусът, се формира от меланоцити - клетки, съдържащи
Коментари Харесай

Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно

Бенката или невусът, се образува от меланоцити - кафези, съдържащи меланин. Процесът на формиране на бенки се случва при индивида през целия му живот.

Повечето бенки се срещат в тези елементи на тялото, които по-често попадат под въздействието на слънчевите лъчи или при придобиването на неестествен загар в солариума. Какво да вършим с бенките, изясняват специалисти кожни лекари?

Видове бенки

Има бенки, с които не е нужно да вършиме нищо! И те са мнозинство. Те имат идентичен цвят, не са травмирани от облеклата и не предизвикват естетически дискомфорт. Но има и други бенки, които е желателно или неотложно да се отстранят.

Първо, пациентът може да не ги харесва. Това важи изключително за бенките по лицето. Може ли да се отървете от тях? Може и би трябвало. Но единствено в профилирано институция, където на първо време ще бъде осъществен цялостен обзор на бенката, а отстраненият материал ще бъде изпратен за хистологично проучване.

На второ място са тези бенки, които непрекъснато се закачат и търкат в облекла, да вземем за пример колан или сутиен. Желателно е те също да бъдат отстранени, защото честото им травмиране може да докара до трансформирането на естествена бенка в злокачествена!

Трето, така наречен диспластични или меланомо рискови бенки. Те още през цялото време могат във всеки един миг да се От самото начало те могат когато и да е да се трансфорат в един от най-опасните тумори - меланом! Следователно първо те би трябвало да бъдат отстранени и то неотложно.

Бъдете деликатни: всяка бенка може да стане меланом, в случай че се пробвате да се отървете от нея сами благодарение на по този начин наречените национални способи. Процесът на формиране на меланома може да възникне даже след отстраняването на невус в козметичен салон. Запомнете, че единствено кожни лекари експерти имат право да отстраняват бенки.

Ако не ви харесва някоя бенка, най-голямата ви неточност ще е да отидете в салон за хубост, където няма кожен лекар. Най-добре е с всичките си съмнения и страхове да отидете в здравно институция - клиника, медицински център, където работят експерти. Това е належащо, с цел да може незабавно след отстраняването на бенката да бъде извършено хистологично проучване на материала, за откриването на злокачествени новообразувания.

Кога е належащо да бъдат отстранявани бенките?

Ако бенката се е изродила в недоброкачествен израстък, отстраняването му се прави единствено в болничното заведение и на никое място другаде. В този случай всяко закъснение е недопустимо. На кои бенки би трябвало да се обърне първостепенно внимание, съгласно кожните лекари.

съществуването на асиметрия (бенката е неравномерна - едната нейна част е по-голяма от другата);

неравни граници на бенката;

цвят (променен, една част от бенката е по-светла от другата);

диаметърът на бенката надвишава 0,5 cm.

Тревога би трябвало да провокират и кървенето, лющенето, сърбежа, бързото увеличение на бенката. В никакъв случай не се самолекувайте при първите съмнения, че с някоя бенка нещо не е наред!

Здравите бенки, които не провокират подозрение нито за пациента, нито за експерта, се отстраняват по няколко метода: потребление на скалпел, медицински лазер, електро- или радио вълнова коагулация, под въздействието на мраз (криодеструкция). При най-малкото подозрение за злокачествено прераждане лекарят насочва пациента към хирургично премахване на невуса./zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР