Бенгази е напълно освободен от джихадистите, съобщи фелдмаршал Халифа Хафтар,

...
Бенгази е напълно освободен от джихадистите, съобщи фелдмаршал Халифа Хафтар,
Коментари Харесай

Бенгази е освободен от ислямистите, съобщи либийският фелдмаршал Халифа Хафтар

Бенгази е изцяло освободен от джихадистите, заяви фелдмаршал Халифа Хафтар, който управлява своя войска в източната част на Либия.

" След непрекъсната битка против тероризма и неговите сътрудници, която продължи повече от три години ви оповестяваме, че Бенгази е освободен от тероризма. Напълно освободен ", сподели Халифа в тирада по малкия екран.

Фелдмаршалът отдаде респект на " мъчениците ", убити в боевете против джихадистите. Бенгази навлиза през днешния ден в една нова епоха на мир, сигурност, помиряване и възобновяване, разгласи той. Хафтар даде обещание, че хората, принудени да изоставен домовете си поради насилието, в този момент ще могат да се върнат у дома. По улиците на Бенгази се чуват празнична пукотевица и фойерверки.

През пролетта на 2014 година фелдмаршалът, който командва така наречен Либийска национална войска (ЛНА), разгласи началото на атака за отвоюване на огромния град в източната част на страната.

Либия потъна в безпорядък и стана сцена на конфликти сред враждуващи фракции след свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година На власт в столицата Триполи е подкрепяното от интернационалната общественост държавно управление на националното единение. То обаче не е прието от Народното събрание в източния град Тобрук, който има поддръжката на Хафтар.

Сегашната победа би била огромен прогрес за Хафтар, който в миналото бе част от армията на Кадафи. В последните години той постепенно напредва в източна и южна Либия, борейки се с ислямистите и с интернационално приетия кабинет в Триполи.

Фелдмаршалът не крие упоритостите си да овладее и столицата. Той спря да приема поддръжка от Египет и Обединените арабски емирства и заложи на положителни връзки с Москва. Армията му се разраства, само че към момента разчита доста на съюзи с локални племена и милиции.

Кой е фелдмаршал Халифа Хафтар

В младостта си той е бил част от военното придвижване, проведено от Кадафи за свалянето на крал Идрис през септември 1969 година Хафтар стига до сан " полковник " под властта на Кадафи и управлява либийската войска, намесила се в гражданската война в Чад на страната на опозицията. През 1987 той бива покорен, а Кадафи отхвърля, че либийски бойци се намират на територията на южната съседка. Хафтар и още триста либийци остават в ръцете на управляващите на Чад.

Съединени американски щати, които към този момент нееднократно са опитвали да отстранен Кадафи, освобождават Хафтар в подмяна на това той да се причисли към новосформирана с поддръжката на Вашингтон опозиционна група – Национален фронт за избавление на Либия. Хафтар живее в Съединени американски щати от началото на 90-те до 2011 година и става американски жител. През това време той поддържа връзки с либийските опозиционни групи в заточение и провежда военната опозиция против Кадафи в самата Либия, само че безрезултатно... до 2011 година


© Reuters

През март 2011 година той се връща в източна Либия и повежда бунтовниците, прикривани от въздушните сили на НАТО. След рухването на Кадафи Хафтар потъва в неопределеност и се появява обществено рядко до февруари 2014 година Тогава по малкия екран той афишира началото на интервенция " Достойнство " против ислямистките милиции в Бенгази.

През идващите няколко месеца той завоюва поддръжката на интернационално приетото държавно управление в Тобрук и стана главнокомандващ на военните през март 2015 година Хафтар се концентрира върху сраженията с ислямистите в Бенгази, изключително терористичната формация " Ансар ал Шариа ", която стоеше зад убийството на американския дипломат в Либия през 2012 година Два месеца по-късно генералът разгласи " война на терора " в цяла Либия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР