Бенчмарковите сортове петрол поскъпнаха маргинално в четвъртък. При американския лек

...
Бенчмарковите сортове петрол поскъпнаха маргинално в четвъртък. При американския лек
Коментари Харесай

Нарастването на цената на петрола почти спря в четвъртък

Бенчмарковите сортове нефт нарастнаха маргинално в четвъртък. При американския лек нефт растежът е от 0,29% до 24,06 $ за барел, а при брент - от 0,07% до 29,74 $ за барел. Газът поевтиня с 0,41% до 1,936 $.

В немалка степен повишаването се дължи на данните за петролните инвентории, които в Съединени американски щати са нарастнали с 4,6 млн. барела през седмицата, приключваща на 24 април. През предходната седмица растежът беше съвсем двойно по-висок - от 9 млн. барела.

Прогнозата беше за закъснение на натрупването на инвентории, което обаче се очакваше да е доста по-малко. Анализаторите чакаха те да се повишат с сред 8,125 и 8,44 млн. барела.

Въпреки неувереният напредък, от Morgan Stanley предвиждат, че дъното на търсенето на суровината към този момент е реализирано през април и от тук нататък ще тече възобновяване, " въпреки и постепенно ". От банката въпреки всичко са на мнение, че петролните инвентории ще продължат да нарастват, само че темпът на покачването ще се забави.

" Търсенето на нефт ще е ненапълно намалено и виждаме структурни промени в държанието на хората ", сподели ръководителят на поделението за петролен разбор в Morgan Stanley Мартийн Ратс. Неговото мнение съответствува и с това на някои водещи производители като Русия.

Освен възобновяване на търсенето в освобождаващият се от ограниченията против ковид свят, резултат върху цените оказва и производството. Конкретно в Северна Дакота и Тексас добивът е надолу, като в първата локация към края на април е с 400 хиляди барела по-нисък по отношение на края на март.

Royal Dutch Shell пък разгласи, че се изтегля от шистовото находище в Апалачия. Гигантът разгласи продажна цена на интервенциите си там от 541 млн. $. Това е съвсем 10 пъти по-ниска стойност от тази, на която Royal Dutch Shell закупи активите си там директно след Голямата криза.

Компании, опериращи в шистовите полета Марселъс и Утика също започнаха да разпродават активите си. Сред тях са Shell и Chevron. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР