Бен Шелтън е голямата изненада на Australian Open 2023. 20-годишният

...
Бен Шелтън е голямата изненада на Australian Open 2023. 20-годишният
Коментари Харесай

Необичайният път на Бен Шелтън до върховете на тениса


Бен Шелтън е огромната изненада на Australian Open 2023. 20-годишният американец се трансформира в едвам четвъртия дебютант в последните 20 години, който доближава до топ 8 в Мелбърн. Мнозина до неотдавна въобще не бяха чували за Шелтън, което значително е напълно обикновено поради извънредно необичайния му път към върховете на тениса.

Вярвате или не, в действителност присъединяване в Австралия е първото излизане на Бен отвън родната Америка. През 2022-а той реализира нещо впечатляващо – влезе в топ 100 единствено с присъединяване на шампионати в Съединени американски щати. Но това е единствено част от това, което прави Шелтън толкоз любопитен.

Бен произлиза от тенис семейство. Баща му Брайън доближава до №55 в международната класация през 1992-а. Бен познава татко си като тенис треньор на колежанско равнище. Но дълги години въобще няма желание самият той да се захваща със спорта на баща си. Бен тренира американски футбол, играе като куотърбек и е изцяло захласнат от обичаната си игра. До 12-ата си годишнина той играе тенис най-вече един път в месеца дружно с баща си за многообразие. Бейзболът също е пред тениса в желанията на Бен. В един миг обаче идва осъзнаването, че тъкмо тенисът е спортът за него, тъй като на корта не зависиш от съотборници. Отговорен си единствено ти.

Баща му стартира да го тренира като държи Бен да е съсредоточен главно върху образованието. Тренировките са всяка заран от 6 до 8, преди учебно заведение. В метода са включени и санкции – 5-10 $ за всяка пропусната утринна подготовка. По думите на четвъртфиналиста в Мелбърн той не пропуща повече от 2-3 през годината.

Когато е на 16, Шелтън към този момент стартира да печели множеството мачове против връстниците си. Оттам идва и желанието му да играе шампионати в чужбина. Баща му стопира тези аспирации с един простоват въпрос: „ Най-добрият в Съединени американски щати ли си? “ Отговорът е „ не “ и това поставя завършек на полемиката.

Дори в тези основни за развиването години в семейство Шелтън тенисът не е най-важното нещо. Брайън държи синът му да има обикновено детство и тренировките са просто част от всекидневието. Бен се възползва от обстоятелството, че доста от положителните юноши от целия свят посещават Флорида. Това е неговият метод да свери часовника си с тях. Но всичко се случва под формата на тренировки. Докато доста гении са обиколили света още в тийнейджърските си години, Шелтън играе с едвам четири ITF шампионата при подрастващите. Най-добрият му резултат в тях е третият кръг на Ориндж Боул през 2020-а.

На фона на всичко това наподобява напълно обикновено решението Бен да продължи развиването си в американската колежанска система. Предложенията не липсват, само че изборът е елементарен – той стартира да учи финанси и да играе тенис за университета на Флорида, в който основен треньор е татко му.

През 2021-а отборът печели отборната купа в NCAA, а Бен получава опцията да играе в първите си професионални шампионати. Няколко положителни резултата на равнище ITF и четвъртфинал на Чалънджър го вкарват в първите 600 на международната класация.

Преди една година, при започване на 2022-а, опцията да бъде четвъртфиналист на Australian Open наподобява прекомерно далечна. Шелтън към момента не е даже първа ракета в тима, само че съумява да завоюва колежанския шампионат на сингъл.

След това, при започване на юни, най-накрая се посвещава съществено на присъединяване в шампионати. Резултатите въобще не закъсняват. Той играе три финала на Чалънджъра, а в този интервал печели и дебютния си дуел на АТР равнище – в Атланта надвива над Рамкумар Раманатан преди да загуби с тайбрек в третия сет от Джон Иснър.

Иснър предвещава ярко бъдеще за Шелтън и думите му намират удостоверение доста скоро по-късно. Участвайки с уайлд кард на Мастърса в Синсинати американецът победи Лоренцо Сонего и Каспър Рууд. Последва и дебютно присъединяване в Големия шлем – на US Open загуби в пет сета от Нуно Боргеш. В края на годината завоюва три трофеи на равнище Чалънджър и надлежно дебютира в топ 100.

Логично пристигна решението да се посвети на професионалната си кариера. Образованието обаче не е оставено в предишното. Той продължава да учи, въпреки и онлайн, и е решен да приключи сполучливо.

Отпътувайки за Австралия в първите дни на новата година Бен Шелтън употребява своя паспорт за първи път в живота си. Той в никакъв случай не бе напускал Съединени американски щати даже за почивка. Нямаше упования, само че това, което направи, го изпраща в напълно друга орбита. След Australian Open той ще бъде част от топ 50 на ранглистата. Година, откакто бе отвън първите 500 и единствено няколко месеца след първия си мач в АТР тура.

Следващият противник е Томи Пол, а показаното досега дава убеденост, че достигането до полуфинал също не е невъзможна задача пред Шелтън, чийто сервис може да сътвори кошмари за всички противници.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР