Белоруската академия на науките съобщи, че на практика е завършила работите

...
Белоруската академия на науките съобщи,
че на практика е завършила работите
Коментари Харесай

В Белорусия “възкресяват” проекта ё-мобил?

Белоруската академия на науките заяви, че на процедура е приключила работите по създаването на първия в страната електромобил. Той е бил показан на президента Лукашенко в предсериен стадий още през предходната година. Тогава за база е послужил китайският седан Geely SC7, като прототипът е можел да измине с едно зареждане на акумулаторите си към 150 км.

Президентът на Белорусия оценил добре усилията на Националната академия на науките, само че декларирал, че “не е нужно да се напъхват акумулаторите в багажника ”. Добавил е още, че е належащо да се занимаят още с създаването и производството на лични акумулатори и суперкондензатори, “за да не се изостава от напредъка ”.

Сега към този момент ръководителят на президиума на академията Владимир Гусаков съобщи, че първият белоруски електрически автомобил е практически подготвен. Едновременно с това, според изказването му се приключва и разработката на суперкондензатор в качеството му на батерия на сила.

Партньор на академията в плана е местната компания “Кейджи Импекс ”. Тя е собственост на Андрей Гинзбург, който по-рано оглавяваше компанията планирала преди да започва в Русия производство на прочулия се преди време ё-мобил в хибридно и изцяло електическо изпълнение. По-късно олигарха Михаил Прохоров и групата ОНЭКСИМ, финансираща проекта, се отхвърлиха от неговата реализация. В ОНЭКСИМ тогава обявиха, че са продали за алегорична сума всичките разработки по ё-мобила на ФГУП НАМИ.

Но по някои данни, правата за част от разработките и патентите, включително тези за суперкондензаторите са останали у Гинзбург, който в този момент взе участие в реализацията на плана по основаване на белоруския електрически автомобил.

Как тъкмо ще наподобява машината още не е ясно. В момента академията и Кейджи Импекс работят над втория умел образец на машината, като се следва напътствието на президента Александър Лукашенко за създаване на налична машина в няколко варианта, пригодна за употреба както в града, по този начин и отвън него.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР