Белият дом съобщи днес, че на 12 май ще се

...
Белият дом съобщи днес, че на 12 май ще се
Коментари Харесай

САЩ обявиха световна среща на върха за COVID-19.

Белият дом заяви през днешния ден, че на 12 май ще се организира международна среща на високо ниво, на която ще се разиска прекратяването на рецесията с COVID-19 и ще се възнамеряват бъдещи разтърсвания, до момента в който президентът Джо Байдън се бори да получи от Конгреса жизненоважно финансиране за пандемията.

Виртуалната среща ще бъде съпредседателствана от Съединените щати, както и от сегашния ръководител на Г-7 Германия, ръководителя на Г-20 Индонезия, ръководителя на Африканския съюз Сенегал и Белиз - сегашен ръководител на Карибската група КАРИКОМ.

" Срещата на върха ще удвои груповите ни старания за преустановяване на острата фаза на пандемията COVID-19 и за подготовка за бъдещи закани за здравето ", обявиха страните в взаимно изказване.

Това ще бъде втората международна среща за пандемията, която през двете години от началото на разпространяването си аргументи гибелта на повече от 6 милиона души и провокира дълбоки разтърсвания във водещите стопански системи и търговски модели.

Байдън беше хазаин на сходна среща на върха през септември предходната година, на която прикани сътрудниците да усилят количеството ваксини и да подсигуряват, че до септември тази година 70 % от популацията на всяка страна ще бъде имунизирана.

Въпреки че смъртността в международен мащаб внезапно понижава, вирусът продължава да се популяризира, което пречи на доста водещи страни да анулират изцяло рестриктивните мерки, а Шанхай в Китай е в разгара на драконовско блокиране.

Домакините на срещата на върха приканиха да се резервира възприятието за неотложност.

" В навечерието на срещата на върха на 12 май призоваваме международните водачи, членовете на гражданското общество, неправителствените организации, филантропите и частния бранш да поемат нови задължения и да предложат решения за имунизиране на света, за избавяне на животи в този момент и за създаване на по-добра здравна сигурност - за всички и на всички места ", се споделя в взаимното изказване.

" Появата и разпространяването на нови разновидности като Омикрон ускориха нуждата от тактика, ориентирана към управление на COVID-19 в международен мащаб ", се споделя в него.

И въпреки че последните разновидности са по-малко смъртоносни, в изказването от срещата на върха се акцентира, че би трябвало да се концентрира вниманието върху това да се попречи на сходни бъдещи произшествия да изненадат света.

" Знаем, че би трябвало да се подготвим в този момент, с цел да изградим, поддържаме и финансираме световния потенциал, от който се нуждаем, освен за новите разновидности на Коронавирус -19, само че и за бъдещи здравни рецесии ", се споделя в изказването.

Байдън встъпи в служба през 2021 година, обещавайки да преодолее пандемията вкъщи, само че и поставяйки мощен акцент върху напъните за имунизиране на бедните региони по света.

Съединените щати дадоха обещание до 2023 година да доставят най-малко 1,1 милиарда дози ваксина против Коронавирус -19 за световно потребление и до момента са изпратили към половината от тях.

Амбицията на Байдън да трансформира Съединените щати в " боеприпас за ваксини ", сходен на водачеството на Съединени американски щати през Втората международна война, обаче се сблъсква с политически трудности.

Конгресът към момента не е приел пакет, който да обезпечи 10 милиарда $ за продължение на финансирането на вътрешната реакция на Коронавирус, до момента в който във връзка с по-голямото финансиране на даренията на ваксини за чужбина въобще няма единодушие.

" Изключително значимо е Конгресът да работи в този момент, с цел да могат Съединени американски щати да продължат инерцията си в интернационалните старания за слагане на ваксини във всяка част на света, без значение какъв брой отдалечена е тя, и за попречване на разпространяването на идващия вид на Коронавирус дружно с нашите интернационалните съдружници и сътрудници ", съобщи пред Агенция Франс Прес почитан чиновник на администрацията.

Водите се размътиха и поради войната в Украйна, която изчерпва дипломатическото внимание на най-могъщите страни в света. Източник, осведомен с въпроса, съобщи пред Агенция Франс Прес, че все пак реакцията на пандемията продължава да се преглежда като фундаментално значима.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР