Белите сортове вина не отстъпват по популярност на червените, на

...
Белите сортове вина не отстъпват по популярност на червените, на
Коментари Харесай

Кои са мускатовите сортове грозде

Белите сортове виновност не отстъпват по известност на алените, на обособени места са водещи в желанията. Сред белите винени сортове грозде значимо място заема семейство Мускатови.

Това е една от най-древните бели винени семейства, чиято съществена характерност е техният характерен мирис и усет на грозде. Вината, които се създават от тях, са в ниския ценови клас, само че мускатовата ракия заема челно място в желанията и това прави сортовете грозде обект на засилен интерес.

История и изложение на сортовете мускат

Мускатите са били известни още в древността, отглеждали са се в Древна Гърция и Рим. Разпространяват се в доста елементи на Европа, отглеждат ги даже в Канада.

През 1828 година мускатови сортове грозде се отглеждат в Крим и оттова идват виновност с високо качество, със характерен усет и внимателен мирис.

Ароматът на мускус, който французите стартират да назовават мускат, дава названието, което се популяризира на всички места, и е присъщ за тази група сортове. Дължи се на наличието на терпеноидни съединения в кожата на зрънцето на гроздето и в пулпата до него. Такова грозде има автентичен усет и е по-сладко от плода на други сортове. То е богато и на фитонциди и има позитивно деяние върху чревната флора.

Мускатовите сортове са съвършен вид за произвеждане на десертни виновност, мускатови пенливи виновност, сухи и полусухи виновност и на мускатова ракия.

Характерно за белите винени мускатови сортове е ниската киселинност, заради което виновността от това грозде се пият млади и свежи.

Кои сортове грозде са мускатови

 Mускатовите сортове грозде

Мускат блан

Най-високо качество и грациозност има този вид мускатово грозде. Нарича се още дребнозърнест мускат. Разпространен е на всички места по света, само че най-голяма е известността му на Балканите, във Франция, Австралия, Южна Африка и Италия, където се назовава мускато бианко. В България се назовава Тамянка и се счита за локален вид, само че на процедура това е мускат блан, който отглеждат и в Сърбия и Македония.

Александрийски мускат

Този вид е по-плътен и плодов, може да се дефинира като мармаладов, в сравнение с с мирис на портокал, отличителна линия на сортовете мускат отонел и на мускат блан. Всяко испанско вино с наименование москател е част от този бял винен вид грозде.

Мускат отонел

Този вид е необятно публикуван у нас, въпреки че води началото си от Франция. Сортът е ярък, благоуханен, доста резистентен, с мирис на портокалова кора, теменужка и мискет. Много уравновесен вид е мускат отонел, с лек усет на мед и екзотична нотка. От него се получават десертни сладки виновност, свежи и с компактно тяло.

Хамбурски мускат

 Muskat

Това е вид грозде, употребен най-вече за произвеждане на трапезни виновност и ракии. Носи типичните аромати на мускатовите сортове и е десертно грозде със здравословни изгоди. Освен като десертно грозде за свежа консумация, се употребява за сокове и мискетови виновност и ракии.

Мускатовото грозде се отличава от другите сортове по това, че вирее на топло и влажно. Има неповторим състав на полифеноли. Мускатовите виновност от него имат здравословни изгоди за изглаждане на кожата, като предварителна защита против рак на гърдата и на простатата, оказва помощ и при възпалителни болести на червата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР