Белинташ е една от най-популярните природни забележителности в България. Мястото

...
Белинташ е една от най-популярните природни забележителности в България. Мястото
Коментари Харесай

Тайни и загадки на час от Пловдив: Мистерията Белинташ

Белинташ е една от най-популярните естествени забележителности в България. Мястото е кръстопът на разнообразни митове – за траките, за антични цивилизации и вълшебен сили. Научете повече за Белинташ и най-популярните му митове.

Белинташ е естествена забележителност, скално плато в Родопите. Смята се, че се е образувало при изригването на вулкан, намиращ се до връх Караджов камък. Белинташ е феномен, тъй като в скалите тук са издълбани разнообразни форми, ямки и улеи. До през днешния ден не е ясно дали тези скални форми са вследствие на човешка активност или по-висша галактическа мощ. Ясно е единствено, че не са резултат от естествени процеси в природата.

Белинташ се намира на 1200 м. надморска височина и открива красива панорама към покрайнините. Смята се, че тук са живели племена преди към 7000 години.

Любопитно: В превод Белинташ значи „ камък на познанието ” или „ камък на мъдростта ”. Бел е бил висш шумерски господ, а „ таш ” от турски значи камък

Къде се намира Белинташ и по какъв начин да стигнем?

Белинташ се намира на към 30 км от Асеновград (в посока Кърджали) и на към 50 км от Пловдив.

За да стигнете до Белинташ, тръгвате от Асеновград в посока Кърджали. След като излезете от Асеновград, завивате вдясно за село Червен. Минавате през село Червен, по-късно и през селата Горнослав и Орешец. Ще стигнете до разклона за село Мостово, където би трябвало да завиете наляво. Продължавате да шофирате до разклона за село Три могили. Ще стигнете до табела Белинташ и там би трябвало да завиете на дясно. Табелата ще ви води до Чотровата чешма. Тук завършва шофирането и би трябвало да продължите пешком. Следвайте алената туристическа маркировка и без проблем ще откриете Белинташ.

Легендите за Белинташ

Според най-разпространеното (и научно доказано) поверие, Белинташ е антично тракийско светилище на господ Сабазий. Доказателство за това е сребърната плочка с лика на бога, открита от локален пастир през 70-те години. Смята се, че издълбаната в скалите система от улеи е служела за разнообразни водни ритуали, правили по време на равноденствие и пълнолуние. И до през днешния ден не е ясно по какъв начин са били издълбани толкоз верни форми в скалата.

Според други мястото е било цитадела. Свидетелство за това са овалните камъни, открити тук. Освен това Белинташ е положително място за цитадела, тъй като до него се доближава мъчно. Освен това тук постоянно има вода, събрана в скалните ямки. Според някои водата тук в никакъв случай не изчезва изцяло и ямките се пълнят от целителен извор.

Според трета легенда, Белинташ е място, на което са кацали извънземни. Според тази легенда улеите и ямките съставляват карта, която ориентирала пришълците.

На Белинташ можете да наблюдавате забавна магнитна особеност. Когато сте тук, стрелките на компаса се „ объркват ”. Поради тази причина доста магове и ясновидци идват тук, с цел да се заредят с сила.

Каква тъкмо е истината за Белинташ, към този момент можем единствено да гадаем. Едно е несъмнено. Това е едно от кътчетата в България, което наложително би трябвало да посетите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР