Белгородският областен съд осъди на три години и половина затвор

...
Белгородският областен съд осъди на три години и половина затвор
Коментари Харесай

Първа присъда за саботаж по маршрута на военните влакове: Двама мъже получиха 3,5 г. затвор - Свят

Белгородският регионален съд осъди на три години и половина затвор двама мъже, упрекнати в подготовка на бойкот по маршрута на военни влакове , заяви ТАСС, като се базира на районното ръководство на ФСБ. Това е първата присъда за бойкот от началото на съветската инвазия в Украйна и към този момент е влезнала в действие.

Според специфичната работа наказаните Зеленин и Турянски са възнамерявали да " извършат механична щета на железопътен сектор " край село Томаровка в Яковлевски регион на Белгородска област преди прекосяването на влака.

" Според незаконния план тези дейности е трябвало да доведат до дерайлиране, щета на военна и железопътна техника и жертви измежду военнослужещите ", акцентира ФСБ.

Според съветската спецслужба мъжете са възнамерявали да запишат дейностите на видео и да създадат фотоси и след това да ги разпространят в интернет.

Зеленин и Турянски са арестувани през март 2022 година Повдигнати са им обвинявания по част 1, член 30, част 1, член 281 от Наказателния кодекс на Руската федерация - подготовка на бойкот.

От 24 февруари, когато Русия стартира войната против Украйна, съветските служби за сигурност неведнъж са разгласявали задържането на обвинени в бойкот или опит за бойкот на железопътни уреди. На арестуваните нормално се повдигат обвинявания по членовете за терористичен акт или бойкот, за които се планува присъда от 10 година до пожизнен затвор, припомня Би Би Си.

Заподозрените нормално са млади мъже или малолетни. Разследващите постоянно излагат версията, че саботажът е бил поръчан от незнайни лица, които се свързали с причинителите, дават им указания и им дават обещание пари за осъществяването на задачата. Случаи на повреди на жп уреди са регистрирани в Краснодарския и Красноярския край, Москва, Пензенска и Свердловска област, Башкирия и други съветски райони.

Миналата седмица медиите оповестиха, базирайки се на източници от правоохранителните органи, че 19-годишен гражданин на Краснодарския край е упрекнат в бойкот, като е запалил трансформатор на железопътна права сред градовете Армавир и Курганинск. Младежът е застрашен от до 15 година колония по члена за бойкот.

Също предходната седмица ФСБ заяви за задържането на мъж в Московска област, който е запалил два шкафа на московската железопътна система за сигнализация, концентрация и автоматизирана блокировка. От специфичната работа допълниха, че се допуска, че арестуваният е бил сътрудник на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

На 14 февруари стана ясно, че са арестувани четирима обвинени за палеж на жп линия в Пензенска област. Първоначално против тях е било формирано дело за съзнателно заличаване или разваляне на имущество, а след това делото е преквалифицирано по члена за бойкот.

В края на декември - началото на януари на гара Бугач в Красноярския край са осъществени серия от палежи. Както оповестяват каналите TVG, петима мъже на възраст от 17 до 22 година са арестувани по съмнение, че са запалили електрически локомотив и релейни шкафове наоколо до релсите. Те са застрашени от до 20 година затвор по обвиняване в бойкот.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР