Белгийски съд отмени забраната за екстрадиция в Иран на осъдения

...
Белгийски съд отмени забраната за екстрадиция в Иран на осъдения
Коментари Харесай

Белгийски съд отмени забраната за екстрадиция на осъден ирански терорист

Белгийски съд анулира възбраната за екстрадиция в Иран на наказания по обвинявания в тероризъм посланик Асадола Асади, съобщи организация Белга, на която сее базира Българска телеграфна агенция.

Решението проправя пътя за противоречива замяна на пандизчии с белгийския филантропичен служащ Оливие Вандекастил, който беше арестуван в Иран предишния февруари. Размяната е част от белгийско-иранско съглашение, подложено на голям брой рецензии. През юли белгийският парламент одобри съглашението за замяна на пандизчии макар обществени митинги. Същия месец съперници съумяха издействат от белгийски съд краткотрайна възбрана за предаването на Асади. Срокът на деяние на възбраната не беше продължен през днешния ден, само че решението на съда към момента може да бъде обжалвано.

Критици настояват, че белгийското държавно управление е отстъпило пред властническия ирански режим и е оставило страната уязвима за бъдещи изнудвания, отбелязва ДПА. През 2021 година белгийски съд осъди Асади на 20 години затвор за неговата роля в скрит план за нахлуване на среща във Франция на организация, противопоставяща се на иранския режим. Към момента, когато е осъществено закононарушението, Асади е бил упълномощен като посланик в иранското посолство във Виена и публично изказване на съда го разказва като оперативния началник на проекта.

По информация от следствията, довели до техните неоправдателни присъди, Асади и неговите съучастници са свързани с иранското министерство на разузнаването и иранската разследваща организация. Задачата на иранската разследващата организация е да следи и да се бори против опозиционни групи в Иран и в чужбина, което значи, че е допустимо офанзивата във Франция да е била планувана по непосредствено разпореждане на иранските управляващи, разяснява ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР