Белгия даде по 1291,69 евро на самоосигуряващите се без деца

...
Белгия даде по 1291,69 евро на самоосигуряващите се без деца
Коментари Харесай

Българка в Белгия: Получаваме по 1641 евро помощ тук, а в България - 375 лв.

 Белгия даде по 1291,69 евро на самоосигуряващите се без деца и по 1614,10 евро – хората със фамилии. На този декор у нас бяха отпуснати по 375 лв. еднократна помощ на потърпевшите от рецесията с вируса. В Белгия обаче на служащите и служителите са изплатени 80% от заплатите като обезщетение. Това оповестява за в. " Борба " от Брюксел Нина Атанасова, български културен медиатор.

По думите й в Белгия няма всеобща нервност, ограниченията за помощ на хората и компаниите са доста съответни. Нина Атанасова е от Полски Тръмбеш и работи към организация по интеграция в Брюксел като български културен медиатор - посредник и преводач към посолството ни в Брюксел от 25 години. Тя има и лично бюро за преводи и съвещания, където оказва помощ на наши компании и сънародници, които имат потребност от помощ по интеграционни въпроси или спорове с локалната власт. Съвсем неотдавна Нина направила и блог за значима информация, където разгласява най-важните тематики.

" В Белгия живеят 187 националности, както в Америка, само че няма всеобща нервност, макар че страната е на водещо място по инфектирани и умряли на 11 милиона население – над 40 00 инфектирани и над 7000 умряли. Има обособен канал, който следи " Корона новините ", а другите малките екрани имат доста сдържан метод, цели се да не се всява суматоха ", описа Нина. Мерките за помощ на хората и компаниите са доста съответни, по 1291,69 евро са получили самоосигуряващите се без деца, 1614,10 евро са отпуснати на хората със фамилии. На служащи и служители са изплатени 80% от брутните им заплати като обезщетение. Всички заведения за хранене, кафенета, фризьорски салони и други компании от бизнеса, които трябвало да затворят наложително, са получили по 4000 евро безплатна помощ. Плащанията по заемите са отсрочени до 30 септември т.г.

Когато нервността към вируса стартира, доста българи изпаднаха в безтегловност. В Белгия има над 60 000 българи, 80% от тях не приказват добре езиците френски, немски или холандски и не можеха да се ориентират какво става, не знаеха по какъв начин да подадат документи за компенсации. Много от тях се втурнаха към посолството да се опитат да получат информация. По този мотив направих като преводач и посредник блога, където съвсем всекидневно слагам информация от преведени публикации и изявления на министри, както и процедури на подаване на документи. Информирах посолството, че може да насочва сънародниците ни да го четат и да задават въпроси. Имаше доста българи, работещи като " командировани ", само че изоставени от компаниите си без работа и без опция да се придвижат до България. Имаше и доста хора без достатъчния стаж в Белгия, с цел да имат право на помощи, както и други, които не можеха да се оправят с документите за компенсации. Много от тези българи реагираха с признателност на информацията в блога ми. Какво ще се случи оттук насетне в Белгия? Съветът за национална сигурност е взел решение за последователно, на стадии разпределяне на ограниченията.

" Направихме съществени жертви. Сега е моментът да погледнем към бъдещето ", декларирал министър председателят Софи Уилмс. Отпускането на ограниченията в Белгия е разграничено на етапи. На 4 май, с изключение на магазини за хранителни артикули, работята и магазини за домашни любимци, култивиран центрове, будки, вестници и аптеки, магазини за платове и мебели. Всички компании, в това число тези от несъществени браншове, могат да рестартират, в случай че съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване. Всички пасажери след дванадесетгодишна възраст би трябвало да покрият устата и носа си с маска, шал или друга материя в градския превоз. Не единствено в самите транспортни средства, само че и на входа на постройките и платформата. От 11 май всички магазини могат да се отварят още веднъж, без дискриминация по мярка или бранш, като, несъмнено, би трябвало да съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване. Спортните действия навън и безконтактни още веднъж са позволени с присъединяване най-много на двама души (или повече, в случай че хората живеят под един покрив). Разрешението се отнася да вземем за пример за тенис, лов на риба, голф, лека атлетика, каяк. Физическите и спортните занимания могат да бъдат разширени до повече от двама души (след оценка). Може да се обмислят еднодневни екскурзии в интериора (след консултация).

Училищата може към този момент да имат експериментален старт на 15 май, същинското обновяване ще последва на 18 май за децата от 1-ви, 2-ри и 6-и клас, за деца от 3-ти, 4-ти и другите класове – от 28 май. В клас могат да влизат най-много 10 възпитаници и един преподавател. Трябва да има най-малко 4 квадратни метра на възпитаник и още 8 квадратни метра за преподавател. Задължително всички учители и възпитаници от дванадесетгодишна възраст и нагоре носят маска за уста. Обмисля се възобновяването на музеите, само че при условия. Проверява се дали и при какви условия контактните специалности, като фризьори, могат да възобновят активността си. Проучва се вероятното и последователно отваряне на заведения за хранене, а по-късно и на кафенета и питейни заведения.

В края на май ще бъде взето решение дали да продължат лагерите за младежко придвижване и летни стажове, или не. Обмисля се и обновяване на многодневни пътувания в страната и в чужбина, откриването на туристически атракции, като зоологически градини и увеселителни паркове. Масовите събития ще продължат да бъдат неразрешени до 31 август, само че ще се обмисли дали могат да продължат по-малките събития навън.

Мярката към браковете и погребенията не е облекчена. При браковете религиозната работа остава допустима в наличието на съпрузите, техните очевидци и уредника на поклонението. Гражданските бракове се правят, само че единствено в наличието на съпрузите, очевидците и гражданския регистратор. На погребенията може да участват най-много 15 души, като се поддържа разстояние от един и половина метра.

Най-рано на 8 юни, след консултация с специалисти, ще се изследва повторното отваряне на заведения за хранене и по-късни кафенета. Не мога да подсигурявам, че на 1 септември образователният развой в Белгия ще стартира обикновено. Това съобщи министърът на образованието Каролин Дезир. Коментарът й е в отговор на терзанието на родителите по какъв начин ще се подсигурява здравето на децата им.

" Разбирам тяхното терзание, само че ние няма да отворим учебните заведения, преди да са взети всички санитарни ограничения и ограниченията за обществена отдалеченост ", увери Дезир. Родителите, които не считат, че би трябвало да изпратят децата си на учебно заведение, няма да бъдат глобени. Учителите ще се свържат с тях, с цел да схванат каква е повода за отсъствието на ученика и дали децата са подсигурени за отдалечено образование вкъщи. Всички учебни заведения няма да бъдат отваряни едновременно от съображения за сигурност. Белгийските управляващи ще оборудват образователните заведения с дезинфектанти. Училищата, които не съблюдават всички противоепидемични ограничения, няма да отворят порти за възпитаници, безапелационна бе Каролин Дезир.

" Според мен Белгия сносно се оправи с суматохата, овладя я и хората се успокоиха. Никой не подозира лъжливи схеми, за каквито съмнения четем в българската преса. Хората добиха храброст, откакто получиха при започване на април компенсациите си за март, за април получават в първата седмица на май, а секторите, затворени до 8 юни – след тази дата в същия месец ", описа Нина Атанасова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР