Белгиецът Лука Бресел стана световен шампион по снукър за първи

...
Белгиецът Лука Бресел стана световен шампион по снукър за първи
Коментари Харесай

Лука Бресел е първият световен шампион по снукър от континентална Европа

Белгиецът Лука Бресел стана международен първенец по снукър за първи път в кариерата си, откакто победи четирикратния победител Марк Селби с 18-15 във финала на шампионата в Шефилд. Заключителната сесия в " Крусибъл " още веднъж предложи страсти на почитателите, като Селби взе пет следващи фрейма, с цел да понижи изоставането си на 15-16, само че Бресел сподели темперамент, с цел да завоюва идващите две партии и да затвори мача.


Преди това белгиецът бе взел седем от предходните девет партии в неделя, с цел да дръпне с 16-10, а във втората сесия в събота Селби осъществя първия в историята най-много във край на международно състезание. В последна сметка Бресел, който нямаше победа в " Крусибъл " преди началото на конкуренцията, се трансформира в първия състезател от континентална Европа, който се качва на международния връх. По пътя си към купата той победи трима противници с общо 14 международни трофеи - Марк Уилямс (3), Рони О " Съливан (7) и Марк Селби (4). Бресел също по този начин сътвори един от най-запомнящите се обрати в историята на международните шампионати в полуфиналите, когато навакса закъснение от 5-14, с цел да победи китайския дебютант Съ Дзяхуей със 17-15.

" Това е необикновено, беше толкоз мъчно. Той е най-трудният противник за край. Постоянно се връщаше в мача и не спря да се бори. Не знам по какъв начин съумях. Когато стана 16-15, не мислех, че имам огромни шансове, само че когато стигнах до 17, имах вяра, че мога да разчистя масата ", разяснява след триумфа Бресел, който е едвам четвъртият победител, който не е британец. Другите трима са Клиф Торнбърн (Канада), Кен Дохърти (Ирландия) и Нийл Робъртсън (Австралия).

За Селби това бе шести край в Шефилд и първа загуба в мач за международната купа, откогато той бе спрян от Джон Хигинс през 2007 година. Веселяка от Лестър е вдигал най-престижното отличие в спорта четири пъти - през 2014, 2016, 2017 и 2021. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР