Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Счупени прозорци. Намаляваща мощност. Малко сън. Как журналистите в Газа съобщават за войната в собствения си заден двор

Бележка на редактора: Версия на тази публикация се появи за първи път в бюлетина „ Надеждни източници “. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Каски. Бронежилетки. Идентификация на пресата.

Това са някои от инструментите, които публицистите, отразяващи войната сред Израел и Хамас, употребяват, с цел да се предпазят от безмилостните рискове на интензивно полесражение. Но оборудването стига единствено дотук.

Вътре в Ивицата Газа, тясна част от света, която даже в елементарни времена слага логистични провокации за публицистите, изискванията за сигурност бързо се утежниха. Израел организира продължителна акция от ответни въздушни удари за да унищожи Хамас, а терористичната група продължава да нанася залпове от офанзиви против еврейската страна. През идващите дни се чака обстановката единствено да се утежни, като Израел ще натрупа войски покрай границата, сигнализирайки за допустимо сухопътно навлизане.

Хрониката на всичко това от нулата е дребното публицисти, намиращи се в Газа, предоставяйки на света сериозна информация от първа ръка за влошаващата се филантропична действителност. Само шепа новинарски организации разполагат личен състав на изолираната палестинска територия, като се имат поради рисковите условия, които дефинират почти 150 квадратни благи тясна земя. И за тях рискът е най-голям за всички времена. Вече минимум седем публицисти са били убити от началото на войната.

 Мъж тича по път, до момента в който гори огън след изстрелване на ракети от линията Газа, в Ашкелон, Израел, 7 октомври 2023 г. Мъж тича по път, до момента в който гори огън след изстрелване на ракети от линията Газа, в Ашкелон, Израел, 7 октомври 2023 година Амир Коен/Ройтерс

Френската интернационална телеграфна работа Agence France-Presse е една от дребното новинарски организации, които ръководят пълноценно бюро в Газа. А репортажите, които изтласква през последните дни, бяха скъпи, предоставяйки на света прозорец в действително време към дребния имот земя, който към 2 милиона палестинци назовават ​​свой дом.

Камерата на AFP, кацнала високо над хоризонта и предлагаща един от единствените излъчвания онлайн в раздраната от война линия, която непрестанно дава изображения в действително време на град Газа, излъчва зашеметяващо видео на израелските въздушни удари, което беше показано в Съединени американски щати новинарски канали, в това число CNN.

В изявление в сряда Джо Бидъл, основен редактор на Агенция Франс Прес за района на Близкия изток и Северна Африка, сподели, че стартирането на такива изображения в света не е без огромен риск.

„ Тази заран, когато камерата беше онлайн, имаше въздушен удар тъкмо против камерата. Можехме да го забележим. Беше тъкмо до камерата “, сподели Бидъл, добавяйки, че камерата на магазина се намира на терасата на бюрото. „ И някои прозорци се счупиха в нашия офис. Така че обстановката е много плашеща.

Бидъл разказа провокациите, пред които е изправен нейният екип от девет палестински публицисти в Газа. Единствената електроцентрала на територията излезе от мрежата в сряда, откакто изчерпа горивото, принуждавайки бюрото да работи със личен генератор. Бидъл пресметна, че разполагат с гориво за към 10 дни, с цел да поддържат светлините включени. След това организацията ще би трябвало да откри различно решение за електрическата енергия. Междувременно в Газа има дефицит на храна и вода, само че за момента бюрото е натрупало ресурси. Комуникационните линии обаче могат да бъдат „ много сложни “. И най-важното, сигурността е от първостепенно значение, до момента в който докладвате от регион, в този момент избран от бомбардировки и пукотевица.

„ Трудността, несъмнено, за нашите кореспонденти и репортери на място е по какъв начин да работят безвредно в тези условия “, сподели Бидъл. „ Как получават изображенията, с цел да покажат на света какво се случва? Как тогава всички те ръководят личния си стрес, личните си фамилии? Всички имат фамилии... няма къде да се скрият. Няма накъде. Така че това е продължаващ стрес за нашите кореспонденти на място. Те се тревожат за фамилиите си. Те също не спят, което способства за прочувствения стрес, умората и изтощението. “

Бидъл сподели, че Агенция Франс Прес е уведомила израелската войска за съответните координати на бюрото в Газа, тъй че командирите да могат да бъдат сигурни, че то „ не е цел “. Но във война няма гаранции. И през 2021 година, в случай, който се вряза в спомените на публицисти, работещи в района, Израел извърши въздушен удар против постройката, в която се обитава бюрото на Асошиейтед прес в Газа.

Палестинци, най-вече публицисти, се събират към телата на двама палестински кореспонденти, Мохамед Собох и Саид ал-Тавил, които бяха убити от израелски въздушен удар в град Газа, вторник, 10 октомври 2023 година Войнстващите Хамас владетели на Газа Стрип извърши невиждана офанзива против Израел в събота, като умъртви над 900 души и взе пленници. Израел нанесе тежки ответни въздушни удари по анклава, убивайки стотици палестинци. (AP Photo/Fatima Shbair) Палестинци, най-вече публицисти, се събират към телата на двама палестински кореспонденти, Мохамед Собох и Саид ал-Тавил, които бяха убити от израелски въздушен удар в град Газа, вторник, 10 октомври 2023 година Войнстващите управници на Хамас в линията Газа придвижват извади невиждана офанзива против Израел в събота, убивайки над 900 души и вземайки пленници. Израел нанесе тежки ответни въздушни удари по анклава, убивайки стотици палестинци. (AP Photo/Fatima Shbair) Фатима Шбаир/AP

Като се има поради голямата неустановеност, Бидъл сподели, че Агенция Франс Прес работи върху създаването на авариен проект, в случай че нещата „ тръгнат на юг в нашия офис “.

„ Опитваме се да работим по проект, в случай че постройката попадне под интензивна бомбардировка “, сподели Бидъл. „ Получаваме стая в хотел някъде - извънредно е да бомбардират толкоз надълбоко. Затова се опитахме да резервираме хотелска стая, където можем да настаним хора и някои от фамилиите. ”

През цялото време репортерите на AFP излизат на полето, с цел да си свършат работата: да оповестяват новините. Всеки път, когато публицист излезе от бюрото, Бидъл сподели, че му се „ дават заповеди да се грижат за себе си и да не се излагат на заплаха “. Но събирането на отчети и снимането на изображения от въздушните удари изисква публицистите да се насочат към огромна част от заплахата.

„ Те желаят да се приближат допустимо най-близо до действието “, признава Бидъл, добавяйки, че AFP им разрешава да „ разчитат на локалните си знания “, с цел да се ориентират в рисковия градски пейзаж.

В идващите дни дилемите, които извършват тези публицисти сигурно ще стават по-опасни, само че и все по-жизненоважни. Не се чака израелската войска да разреши на кореспонденти да се намесят в нейните елементи. Тъй като множеството новинарски медии сега са основани в Израел, тези основани в Газа публицисти вместо това ще бъдат очите и ушите на света за предстоящото натискане на Израел в Газа.

Въпреки заплахата, публицистите на AFP осъзнават тежестта на момента и смисъла на работата си. Бидъл сподели, че Агенция Франс Прес се е пробвала да сформира спешен проект за евакуация на своите публицисти и техните фамилии, в случай че е належащо. Но, сподели тя, нейните публицисти са показали, че желаят да останат.

„ Те са доста ангажирани да покажат какво се случва “, сподели тя. „ Те са доста вложени в това. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР