Бележка на редактора: Call to Earth е редакционна поредица на

...
Бележка на редактора: Call to Earth е редакционна поредица на
Коментари Харесай

Комарите водят тези птици към изчезване. Само с 5 останали в дивата природа учените се надпреварват да спасят вида

Бележка на редактора: Call to Earth е публицистична поредност на CNN, която се ангажира да рапортува за екологичните провокации, пред които е изправена нашата планета, дружно с решенията. Инициативата Perpetual Planet на Rolex си партнира със CNN, с цел да увеличи осведомеността и образованието по отношение на основни проблеми с устойчивостта и да въодушеви позитивни дейности.

Акикики, дребна, сива птица, произхождаща от Хаваите, може да не наподобява удивително, само че е необичайност. Смята се, че единствено пет са останали в дивата природа и съгласно щатския департамент по земя и естествени запаси типът може да изчезне в границите на месеци.

Най-голямата опасност за дребните птици е от комари, пренасящи малария. Живеейки в прохладните и тучни планини на остров Кауаи, в продължение на доста години този тип медоносни растения беше отвън обсега на неместните комари, само че повишението на температурите заради изменението на климата разреши на хапещите инсекти да открият пътя им до тези върхове – с ужасни последици.

„ Популациите на процедура се сринаха през последните 15 до 20 години, защото климатът се промени и комарите се издигат все по-високо и по-високо “, споделя Хана Бейли, управител грижа за дивата природа към Програмата за запазване на застрашените горски птици на Хаваите за Сан Диего Zoo Wildlife Alliance. Тъй като нямат устойчивост към заболявания, пренасяни от комари, птиците стават жертва на птича малария, която „ съвсем постоянно е съдбовна за множеството дребни възрастни медояди “, изяснява тя.

Тъй като популациите са най-ниски за всички времена, природозащитници като Бейли, дружно с плана за възобновяване на горските птици в Кауаи и Министерството на земята и естествените запаси, усилват напъните си да спасят типа от изгубване посредством създаване на застрахователна популация в центрове за запазване на птици на острови Кауаи и Мауи. (Центърът не беше обиден от последните горски пожари, които опустошиха Мауи.)

„ Нашата задача е да осигурим безвредно леговище на популациите на типовете, които са в заплаха, тъй че когато средата е подобаваща за оцеляването им в дълготраен проект, ние ще можем да ги освободим още веднъж “, споделя тя.

Търсене на яйца

Наскоро екипът се пренасочи от устрема си да улови шепата останали птици и да ги докара на безвредно място, към фокусирането напълно върху събирането на неизлюпени яйца. Всеки сезон на гнездене екипът се насочва към планинските плата на Кауаи и откакто знае къде са били видяни гнезда, претърсва върховете на дърветата ʻŌhiʻa благодарение на камера, инсталирана на дълъг кол. Когато намерят заето гнездо, те инсталират система от стълби, като от време на време се изкачват на височина до 48 фута (14 метра), с цел да го доближат.

Това лято екипът сполучливо избави 10 яйца, които бяха сложени в портативен развъдник и върнати безвредно назад в Центъра за запазване на птиците Кеаухоу. Там събраните яйца не престават да порастват и да се развиват и всички сполучливи излюпени се причисляват към останалите към 50 „ акикики “, които се грижат за хората.

Спасените птици ще живеят в заграждения, които са деликатно проектирани да имитират естественото им местообитание, като в същото време ги защищават от комари, а човешкото взаимоотношение е строго лимитирано, тъй че птиците да запазят естественото си държание, споделя Бейли.

Целта е незабавно щом опасността от птича малария бъде изкоренена, птиците да могат да бъдат пуснати назад в родното им местообитание. „ (Това е) най-хубавият късмет за оцеляване и развъждането на тези млади пиленца се надяваме да ни даде идващото потомство „ акикики “, споделя тя.

Унищожаване на комарите

Очертаващото се предизвикателство е по какъв начин да се изкорени птичата малария – която освен заплашва акикиките, само че и други застрашени горски птици. В исторически проект на Хавайските острови е имало повече от 50 типа медоносни птици, пойни птици, които се хранят с нектар и инсекти, само че през днешния ден са единствено 17, защото популациите са унищожени от заболявания, пренасяни от комари, както и загуба на местообитания и закани от други инвазивни типове.

През юни държавното управление на Съединени американски щати отдели близо 16 милиона $ като част от самодейност за попречване на идното изгубване на хавайските горски птици. Това включва финансиране, ориентирано към разширение на стратегиите за грижи в плен и старания за надзор и заличаване на инвазивните комари.

Министерството на земята и естествените запаси на Хавай сега чака утвърждение от регулаторите за използване на „ техника за несъвместими инсекти (IIT) “, която включва освобождение на мъжки комари, които имат вариант естествено срещащи се бактерии, наречени Wolbachia, които предизвикват нежизнеспособни яйца и поколение, когато чифтосват се с диви женски.

Процесът може да помогне за понижаване на вероятността горските птици да бъдат наранени от птича малария, която се придвижва единствено от женски комари.

Но до момента в който това се случи, фокусът би трябвало да бъде върху развъждането на популациите и поддържането на устойчиво генетично многообразие, споделя Бейли.

„ Нашата най-голяма вяра е, че нашият център към този момент не е нужен, че имаме надзор на равнището на ландшафта на комарите при птича малария и можем да направляваме други закани, тъй че тези птици да могат да бъдат пуснати назад в дивата природа и да живеят в родното си местообитание “, споделя тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР