Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не

...
Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не
Коментари Харесай

Лукашенко: Не притискайте ядрена Русия в ъгъла

Беларуският президент Александър Лукашенко предизвести Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като сподели, че Москва има нуклеарни оръжия с причина. Той даде изявление пред американския ефирен канал NBC, фрагменти от което са показани от Беларуската държавна телеграфна организация БелТА.

В изявлението Лукашенко сподели: " Най-важното е да не притискате събеседника си и даже съперника си в ъгъла. Така че не би трябвало да прекрачвате тези линии - тези червени линии, както споделят руснаците. Не можете да ги прекрачвате. "

Думите на Лукашенко идват на фона на опасенията на Запада, че съветският президент Владимир Путин може да прибегне до нуклеарни оръжия, откакто неговите сили претърпяха поредност от провали в Украйна и Киев обърна инерцията на войната в своя изгода.

" Що се отнася до нуклеарните оръжия, всяко оръжие е оръжие, основано за нещо ", сподели Лукашенко, представен от ТАСС.

" Русия ясно очерта своята позиция: не дай Боже да има нахлуване на територията на Руската федерация, в този случай Русия може да употребява всички типове оръжия, в случай че е належащо.

Лукашенко надали има думата във военните решения на Путин, само че мненията му послужиха, с цел да подчертаят увеличеното напрежение сред Изтока и Запада, до момента в който войната в Украйна наближава края на осмия си месец.

Путин едностранно анексира четири украински региона и ги разгласи за част от Русия предишния месец и предизвести, че ще пази " териториалната целокупност " на Русия по всевъзможен начин, в това число нуклеарни оръжия, в случай че е належащо.

Лукашенко сподели настрана, че е поставил Беларус в режим на антитерористична интервенция, което той изясни с " напрежението по границите ". Той свърза този ход с изказването си в понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат дружно с съветските сили покрай южната граница на Беларус с Украйна.

В съюз с Москва и вклинена сред Русия, Украйна и три страни от НАТО, Беларус разреши на Русия да употребява нейната територия като една от площадките за започване на нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

Последните напредвания на беларуските войски породиха безпокойствие в Киев и Запада, че Лукашенко може да ангажира армията си в поддръжка на Русия в Украйна.

Политическите анализатори споделят, че това е неприветлив вид за него, само че че той може да не е в положение да откаже, в случай че съветският президент Владимир Путин го изиска.

Беларус зависи от Русия политически и стопански и поддръжката на Путин оказа помощ на Лукашенко да оцелее при всеобщите продемократични митинги през 2020 година Лукашенко потуши демонстрациите със мощ и всички водещи опозиционни фигури бяха хвърлени в пандиза или принудени да избягат в чужбина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР