Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в

...
Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в
Коментари Харесай

Лукашенко избухна с нови обвинения: САЩ и съюзниците им в подклаждат протестите!

Беларуският президент Александър Лукашенко упрекна Съединени американски щати и съдружниците им в подстрекателство на всеобщите митинги против ръководството му, откакто по-рано сходно изказване изрече и шефът на съветското разузнаване, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

В пространна тирада, произнесена пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко насочи нападки против ръководените съгласно него от Съединени американски щати проекти за дестабилизиране на страната. Той съобщи, че американските съдружници в Европа вземат участие в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус извършиха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки против преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите считат, че изборите са били фалшифицирани и упорстват на 26-годишното властническо ръководство на Лукашенко да се постави край.

Съединени американски щати и Европейският съюз обявиха, че изборите не са били нито свободни, нито почтени и приканиха Лукашенко да стартира договаряния с опозицията, апел, който той отхвърли.

„ Произведохме избори и получихме резултати и точка “, сподели Лукашенко пред представители на беларуския политически хайлайф и добави: „ Сега е време да спрем да буним обществото “.

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин съобщи, че Съединени американски щати финансират и предизвикват митингите в Беларус, като играят основна роля в организирането им. Той сподели, че американски Неправителствени организации са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да показва доказателства.

В речта си пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко упрекна Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че оказват помощ за разпалването на митингите. Всички тези страни са отхвърляли сходни обвинявания от страна на беларуския президент в предишното, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР