Беларуски сили за сигурност нападнаха журналистите на руската служба на

...
Беларуски сили за сигурност нападнаха журналистите на руската служба на
Коментари Харесай

Оплакванията от нападения срещу журналисти в Беларус продължават

Беларуски сили за сигурност нападнаха публицистите на съветската работа на BBC в Минск, оповестява РИА Новости, представена от БГНЕС.
И тримата публицисти са имали акредитации, издадени от Министерството на външните работи на Беларус, били са облечени с идентификационни жилетки и с персонални документи, се споделя в изказване на уеб страницата на медията.
Група мъже в черни униформи, без идентификационни марки, се доближили до публицистите, един от тях изискал акредитация, след което дръпнал картата на кореспондента, изтръгнал камерата от ръцете му и се опитал да я счупи, оповестява РИА Новости.
Други двама публицисти на BBC помолили чиновниците по сигурността да върнат акредитационната карта, само че в отговор двама от тях започнаха да бият оператора и да удрят камерата му. Журналистите не са били арестувани.
По-рано беше обявено за задържането на редица съветски публицисти след президентските избори в Беларус. Сред тях бяха фоторепортерът на РИА Новости Иля Питалев, кореспондентите на RT и Sputnik Belarus, публицист от уеб страницата " Медуза " и други. Главният редактор на " Росия Сегодня ", Маргарита Симонян прикани беларуските управляващи да ги освободят.
Руското външно министерство сподели още, че Москва упорства за бързо освобождение на публицисти в Беларус. Повечето към този момент са освободени, само че на някои им е неразрешено да влизат в Беларус за интервал от пет години. Според съветския дипломат в страната Дмитрий Мезенцев, останалите съветски публицисти ще бъдат освободени скоро.
В същото време Белоруската асоциация на публицистите заяви за нови арести на публицисти, които отразяват протестните акции. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР