Беларус заяви днес, че иска да арестува намиращата се в

...
Беларус заяви днес, че иска да арестува намиращата се в
Коментари Харесай

Беларуските власти обявиха за идирване Светлана Тихановска

Беларус съобщи през днешния ден, че желае да арестува намиращата се в заточение опозиционна лидерка Светлана Тихановска за застрашаване на националната сигурност, откакто преди няколко дни тя прикани за обща стачка, в случай че президентът Александър Лукашенко не извърши настояването на протестиращите да подаде оставка,съобщи Българска телеграфна агенция.

Висш полицейски чиновник сподели по малкия екран, че органите на реда ще употребяват огнестрелно оръжие против протестиращите, в случай че е належащо.

Изявлението беше направено преди идната огромна ежеседмична проява в неделя.

"Ние, несъмнено, ще използваме против тях оръжия по човечен метод, в това число огнестрелни, и ще махнем от улиците най-опасните) ", съобщи Николай Карпенков, който оглавява полицейското поделение за битка с проведената престъпност и корупцията.

Във вторник Тихановска сложи на Лукашенко краен период до 25 октомври да подаде оставка или в противоположен случай да бъде проведена обща стачка, която да сковава Беларус. Следственият комитет на Беларус сподели, че е присъединил Тихановска в листата си с идирвани лица поради намерено приканване към дейности, целящи да навредят на националната сигурност. Президентът на Литва Гитанас Науседа осъди решението и прикани останалите страни от Европейския съюз да поддържат Тихановска.

"Наистина се надявам, че страните от Европейски Съюз ще останат единни и ще подценен тази противозаконна заповед. Тихановска може да е търсена в Беларус, само че Европейски Съюз би трябвало да държи отворени всички порти за нея ", съобщи Науседа.

"Този ход не изненадва никого. Ясно е, че режимът няма законови способи да резервира властта ", сподели говорителката на Тихановска Анна Красулина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР