Беларус се оказа последната крепост на футбола. Всички първенствав Европа

...
Беларус се оказа последната крепост на футбола. Всички първенствав Европа
Коментари Харесай

Беларус - последната футболна крепост в Европа

Беларус се оказа последната цитадела на футбола. Всички първенствав Европа са прекъснати поради пандемията от ковид, само че не и локалното състезание. Вчера в Беларус започва новия шампионат, като това се случи при свободен достъп на фенове. Мачът сред Енергетик-БГУ и БАТЕ Борисов беше посетен от 730 души, а борбата сред Шахтьор Солигорск и Торпедо-БелАЗ от двойно повече. Сравнително дребният брой почитатели демонстрира, че въпреки всичко новините за ковид са разтревожили локалните ентусиасти.
Първенствата в Европа бяха прекъснати надалеч преди видеоконференцията на УЕФА на 17 март, след която спря и турското състезание. Представители на Беларус са взели участие в събитието, само че единствено, с цел да кажат, че при тях всичко ще бъде по прелиминарен проект.
" Следим обстановката, получаваме информация от съответните инстанции. Ръководството ни обаче реши да започва шампионата обикновено. Ние играем по системата пролет-есен, наскоро се изиграха и 1/4-финалите за Купата на страната. Календарът може и да бъде изменен след координиране с клубовете ", разяснява пресдиректорът на федерацията Александър Алейкин пред " Спорт-Експрес ".
" А за какво шампионата да не стартира? Да не би в страната да е оповестено изключително състояние? Не. Съседите си затворили били границите. У нас няма предпоставки за това. Знаем броя на инфектираните, броя на заболелите, какъв брой са излекуваните. Няма сериозна обстановка. Да, доста мачове в Европа са спрени или бяха без фенове, само че към стадионите се събираха толкоз доста хора, че нямаше смисъл от тази мярка ", добавя шефът на федерацията Владимир Базанов.
" Първенството не се стопира, с цел да се угоди на първия човек в страната. Взимат се някакви ограничения, отделят се болните, слагат се някакви хора под карантина, а в това време президентът Алексадър Лукашенко приказва, че коронавирусът е празна работа. Шефът на федерацията е някогашен боен, назначен да управлява футбола при странни условия. Феновете не го обичат. Решението да стартира шампионата раздели почитателите. Едни се радват, че не се поддадохме на суматохата, други считат, че сме идиоти ", споделя блогърът Антон Мартисевич.
Позицията на футболните управляващи в действителност съответствува с тази на президента Лукашенко.
" Този ковид е нищо повече от всеобща неуравновесеност. Преживявали сме такива неща и знаем до какво водят. Убеден съм, че суматохата ще нанесе повече щета от самия вирус. Това ме вълнува повече ", споделя Лукашенко. Той показва и рецепта за битка със болестта - водка, сауна и работа на полето.
Самите клубове не са взели участие във взимането на решението шампионата да започва, само че и никой не се разгласи срещу. Самите играчи и треньори не разясняват, само че наставникът на БАТЕ Кирил Алишенски показа, че футболистите му са били обезпокоени.
" Може би по тази причина изглеждаха толкоз зле ", сподели той след загубата с 1:3 от Енергетик-БГУ на старта.
Броят на инфектираните в Беларус е 51. Детските градини и учалищата работят. Затворен е единствено един университет, в който има регистрирани заболели. Спрени са баскетболното и волейболното състезание, които по този начин или другояче са били едва посетени. Футболът и известният хокей на лед не престават.
" Спирането им е въпрос на време. Бях на мача на БАТЕ и видях паниката у феновете. Опитът на другите страни сподели, че епидемията не може да се удържи. Рано или късно ще имаме и първите инфектирани футболисти и всичко ще свърши ", приключва блогърът Мартисевич.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР