Бежанците от Украйна ще останат в Белодробната болница. Втори дом

...
Бежанците от Украйна ще останат в Белодробната болница. Втори дом
Коментари Харесай

Пловдивският Втори дом“ за украинците между общината, правната комисия и частния интерес

Бежанците от Украйна ще останат в Белодробната болница. " Втори дом " за тях ще бъде до края на войната , даде обещание кметът Здравко Димитров.

Изключително неодобрение в обществените мрежи се подвигна откакто през вчерашния ден Манол Пейков алармира, че в общината се придвижва процедура постройката да бъде предоставена на частната болница " Света Каридад " за създаване на общински приют и болница за палеативно лекуване. Здравко Димитров изяснява, че капиталовото желание е добре да стартира да се придвижва с опция да се проектира, защото се касае за европроект .

" Никой не знае по кое време ще свърши войната, само че в този момент има капиталово желание, с опция да се проектира, тъй като се касае за европроект ", цитира обяснението на кмета БНР.

Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив , пък изясни, че " сътрудниците от общинска благосъстоятелност " са позволили неточност в предлагането , само че то ще бъде поправено и ще бъде маркирано, че там ще останат украинските бежанци.

Междувременно правната комисия към Общинския съвет в Пловдив върна за преразглеждане предлагането някогашната Белодробна болница и неазстроен терен от 14 730 кв.м. да бъдат предоставени на МБАЛ " Св. Каридад ".

От общината оферират върху този терен да бъде учредено безплатно право на градеж за 30 години, а правото за прилагане на постройката да е за 10 години. Предложението е въз основа на постъпило искане от " Св. Каридад " и желанието там да бъде построен здравен комплекс.

Общинската правна комисия обаче упорства за мнение от отрасловите заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция " Стопански действия " . Те би трябвало да дават разбор за нуждата от ново здравно заведение и опцията за публично-частно партньорство.

Решението за даването на Белодробна болница на МБАЛ " Св. Каридад " е включено в дневния ред на сесията на Общинския съвет в понеделник, 19-ти декември.

Вчера Манол Пейков , който провежда невижданата акция за даряване на средства за закупуване на генератори за украинския народ, моли в обществените мрежи за желанията на общината на отнеме постройката от фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън ", която я стопанисва сега от името и в интерес на украинските бежанци.

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, постройката (четири етажа, 5000 м2) е била изцяло изоставена в продължение на 7 години, от 2015-а насам . Манол Пейков разгласява и фотоси на положението на постройката, в което тя е заварена през месец март тази година. За няколко месеца благодарение на донори и труда на самите украински бежанци пространствата са превърнати в място, което е годно за живот. Включително в пространствата има нови мебели и електроуреди, тоалетни, умивалници и душове.

В момента във " Втори дом " живеят 148 души (52 от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора. " Втори дом " не е очакван за заселване на бежанци, а е място, където те мамират краткотраен заслон и поддръжка . Като предписание хората остават там от три до шест седмици - до момента в който се приспособяват и си намерят работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и покрайнината са се живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР