Бежанците от Украйна няма да повлияят особено на пазара на

...
Бежанците от Украйна няма да повлияят особено на пазара на
Коментари Харесай

Как ще повлияят бежанците от Украйна на пазара на труда у нас

Бежанците от Украйна няма да повлияят изключително на пазара на труда у нас. Това сподели пред Българска телеграфна агенция Светлозар Петров, шеф на компанията за сложни услуги в региона на човешките запаси " JobTiger ".

Той изясни, че първо би трябвало да се види каква част от тях ще останат в страната и ще изискат статут на протекция, който им дава право да работят.

Петров уточни, че синдикатите приказват за 100 000 души, а бизнесът за 200 000 души дефицит на работна ръка общо за страната. " Аз не виждам, най-малко все още, повече от 5 000 до 10 000 души бежанци да се включат на пазара на труда ", сподели специалистът.

Той изясни, че проблемите при бежанците са на доста равнища. " Да изискат статут на протекция, доста постоянно те са майки с деца, за които деца ние би трябвало да осигурим кой да ги гледа – детски градини, учебни заведения ", уточни той.

На въпрос до каква степен езикът е спънка за наемане на работа на украинци, Петров сподели, че това зависи от позициите. Според него при всички случаи висококвалифицираните фрагменти нямат проблем, само че за контролираните специалности сигурно е спънка. 

 istock istock
На пазара на труда по време на пандемията от ковид-19 имаше няколко бранша, които бяха мощно наранени - ресторантьорство, хотелиерство, търговия, услуги, само че за всички останали важи това, че не доближават експерти и това продължава да е реалност, разяснява още Петров.

По думите му бизнесът като цяло търси хора и то с всякаква подготовка и на всички равнища в йерархията. От друга страна някои от компаниите, поради неяснотата, която войната ще донесе на пазарите и на клиентите им, са по-внимателни в назначенията, което обаче не значи, че не търсят хора, просто всеки се оглежда да види по какъв начин ще тръгнат нещата, счита експертът.

В IT-сектора и аутсорсинга продължава да има дефицит на фрагменти, само че и в производството и всички останали браншове се усеща дефицитът на хора. Завръщането на българи от чужбина в страната поради пандемията краткотрайно компенсира неналичието на фрагменти, само че след отминаването й множеството от тях се върнаха в страните, в които са били, тъй че особена смяна на пазара на труда няма, сподели още Петров.

Компанията за сложни HR услуги JobTiger за 20-и следващ път провежда във Варна форума " Национални дни на кариерата ". В него вземат участие 28 компании, които оферират стажантски стратегии и работни места за студенти и млади експерти. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР