БЕХ е взел всички мерки за осигуряване на непрекъснато газоподаване

...
БЕХ е взел всички мерки за осигуряване на непрекъснато газоподаване
Коментари Харесай

Шефовете на енергийни дружества: България може да излезе с минимални щети от тази криза

„ БЕХ е взел всички ограничения за обезпечаване на непрестанно газоподаване към българските жители. Осигурен е спомагателен финансов запас. Привлечени са и спомагателни консултанти, които да създадат разбор на договорите с съветската компания „ Газпром “. В тази обстановка ние няма какво да създадем във връзка с глобите на Европейска комисия. Не можем да сме независими, отвън Европейски Съюз “. Това съобщи изпълнителният шеф на Българският енергиен холдинг Иван Андреев по време на изключителното съвещание на Народното събрание във връзка спрените доставки на природен газ за страната ни.

„ БЕХ подкрепя напълно напъните на „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Не считам, че има някакви искове все още “, увери той.

„ България получи писмо от „ Газпромекспорт “, с което ни уведоми, че заплащанията по контракта би трябвало да става в сходство с указа на президента на Руската федерация, съгласно който би трябвало да плащаме газа в рубли. Веднага по-късно „ Булгаргаз “ се съветва с интернационална консултантска компания, която ни предизвести, че е допустимо да има закъснение на доставките на газа за страната ни. В този случай „ Булгаргаз “ бе лишен от контролни функционалности и няма никакви гаранции за нас. Ако приемем се усилва правната неустановеност за сдружението ни. След преустановяване на доставките на природен газ, „ Булгаргаз “ предприе всички стъпки, с цел да не бъдат прекъснати доставките на газ за страната ни “, съобщи шефът на „ улгаргаз “ Людмил Йоцов.

„ Към сегашния миг газопреносната мрежа действа обикновено. Осигурени са в цялостен размер доставките на клиентите ни. Към момента няма разтърсвания не се наложи ограничаващ режим. В хранилището в Чирен са налични малко повече от 103 кубически метра природен газ. Те биха обезпечили 40% от лятното ползване за интервал от към месец. Газопреносната мрежа е в приемливо положение и е в подготвеност да одобри количества, които да задоволят потреблението на България “, съобщи шефът на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

„ За една година цената на електрическата енергия в Европа се усили четири пъти. Това нарастване има един отговорник – Русия. Всичко това стартира, откакто се появиха клюки, че Русия не подава контрактуваните количества газ. Тази енергийна рецесия е целеустремено провокирана от Русия за реализиране на нейните политически цели. Държавите, които съумеят да го проумеят и се приспособяват – ще оцелеят и просперират “, разяснява ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

„ В тази обстановка предлагам да се вкарат дълготрайни контракти, второ – да се освободи пазарът на електрическа енергия. Мерките би трябвало да се вземат в този момент, когато цените са най-ниски и преди зимата “, прикани той.

„ Само седмица след прекратяването на доставките на „ Газпром “, България съумя да откри различни източници на газ. Това е героизъм. При природният газ е значим потенциалът. Нека да освободим всички потенциали на газа, с цел да имат всички търговци достъп до него. Българи може да излезе с минимални вреди от тази рецесия “, счита Тодоров.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР