Бедственото положение заради водната криза в Перник е удължено с

...
Бедственото положение заради водната криза в Перник е удължено с
Коментари Харесай

Бедственото положение в Перник остава до края на януари

Бедственото състояние поради водната рецесия в Перник е удължено с един месец до края на януари. Решението беше взето от Кризисния щаб в града, по предложение на кмета Станислав Владимиров. По-рано пред БНР Владимиров изясни, че това се постанова, с цел да продължат да се извършват ограниченията за решение казуса с неналичието на вода.

" Ще предложа бедственото състояние да бъде продължено ", беше безапелационен кметът на Перник, като посочи, че следва още доста работа и няма по какъв начин то да бъде анулирано. По думите му следва ремонт на двете пречиствателни станции, следва и изпомпване на вода посредством сондажи от карстовите извори и пещерите към язовир " Студена ".

В предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Владимиров съобщи още:

" Ще предложа да стартира замяна на ВиК мрежата от държавната компания " Монтажи ", с цел да избегнем по-голямо тестване и възможна злополука, тъй като рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не дават отговор на нужното качество, е извънредно огромен ".

Кметът на Перник изясни, че по естествени, естествени аргументи има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него главната виновност за водната рецесия е на ВиК сдружението в града, тъй като то прави ежедневни наблюдения на равнището на язовир " Студена ", то ръководи водните запаси и подава тази информация на кмета и на регионалния шеф. Той съобщи, че чака прокуратурата да си свърши работата по случая.

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, защото тя се замътява поради ниското равнище на язовира и притока в него от последните дни. Той посочи, че поради това е имало проблеми с водоподаването в огромна част от Перник.

Камелия Радева от самодейността " Спаси Перник " акцентира, че би трябвало да се знае ясно кой е виновен за рецесията в града, която е с национално значение.

" За нас е значимо да се отговори кой ни докара до рецесията и каква отговорност ще се понесе, с изключение на всички други неотложни ограничения, за които се приказва и би трябвало да се вземат. Много комфортно е, както чуваме, че казусът е във ВиК Перник, само че имаме и локална власт, регионална администрация, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, второстепенния разпоредник с бюджет - " Басейнова дирекция ". Има едно демонстрирано безучастие, което докара до филантропична рецесия с тежки последствия, за които към момента не си даваме ясна сметка какви ще са, " безапелационна е тя.

Според проф. Алексей Бендерев - хидролог, експерт по подземни води, това, което се прави сега за рецесията в Перник, е най-хубавото - първо да се спрат течовете и второ - да се усили притокът на водата.

Проф. Бендерев добави, че концепцията за потребление на подземни води от карстовите пещери край Перник е краткотрайно решение, постоянно употребявано по света.

На 29 декември в Перник гражданската самодейност " Да спасим Перник " провежда шествие с 11 претенции, след които безплатна държавна помощ за справяне с безводието и мораториум върху повишаването на водата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР