Бедствено положение е обявено в три общини в Монтанско, като

...
Бедствено положение е обявено в три общини в Монтанско, като
Коментари Харесай

Някои от евакуираните хора могат да се върнат в домовете си

Бедствено състояние е оповестено в три общини в Монтанско, като най-тежка остава обстановката в Берковица.

" Северозападът е посипан с жълти и оранжеви кодове тази пролет, не ми се е случвало. Такава поредност от дълго време не бях виждал в тази влажна и студена пролет. В последните 48 часа имахме проблематични точки, най-много с язовир " Клисурица ", сподели кметът на Монтана Златко Живков.

Той показа, че преди 24 часа равнището на водата в язовира е било сериозно, а Гражданска отбрана е влезнала да изпомпва водата от него.

" Намаля малко дъждът в сериозно време. Това, което от общината направихме, е да се опитаме да евакуираме хората в това малко селце, което е с 80 индивида. Днес язовирът е понижен с повече от 2 метра, реката се е отдръпнала. Някои от евакуираните хора могат да се върнат, има ток и вода ", разясни пред bgonair кметът.

По думите на Живков през вчерашния ден е имало екип на Министерски съвет, а хората са попълнили документи за помощи за еднократно подкрепяне.

" Другите две села, които пострадаха, са Смоляновци и Долна Рикса. На едното място има откъснат мост и опустошен път. Областният град също бе подложен на здрава офанзива. Дъждът беше 31 литра на кв. м. Оправяме се със лични сили, изчистили сме от наноси и от всичко друго, което имаше като проблеми в регионалните точки на града ", безапелационен е Живков.  

" Силно се надявам хората в този момент и в новия екип на Министерски съвет, които вземат решения, да извърнат внимание на бедстващите общини, тъй като разрушената настилка, улици, тротоари, това, което виси, това се оправя с организация и пари. Поради тази причина се надявам да бъдем подкрепени ние и другите. Това е един от най-важните задължения на страната в такива сериозни моменти. В отсъствието на бюджет, който няма да пристигна до август до общините, което е казус,  е значимо страната да реагира съответно ", показа кметът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР