Бебето на Хадиджа все още няма име, нейният първи дом

...
Бебето на Хадиджа все още няма име, нейният първи дом
Коментари Харесай

Първият ѝ дом е палатка на пътя: Заради страх от нови трусове в Мароко майка с бебе напуска болницата часове след раждането

Бебето на Хадиджа към момента няма име, нейният първи дом е палатка край пътя. Тя е родена броени минути преди мощното земетресение, което разклати Мароко в петък вечерта.

Майката и дъщерята са невредими. Болницата в Маракеш, в която се намирали, е била евакуирана и след бърз обзор дамата е помолена да напусне с новороденото момиченце на ръце - единствено три часа след раждането, споделя Би Би Си.

Снимка: Ройтерс

„ Казаха ни, че би трябвало да си тръгнем заради опасения от вторични земетресения “, споделя Хадиджа.

Тя и брачният партньор ѝ пробват да вземат такси рано в събота до дома си в Тадарт в Атласките планини - на към 65 километра от Маракеш. Но по пътя си разкрили, че пътищата са блокирани от свлачища, и стигнали до дребното градче Асни. Оттогава фамилията живее на палатка край основния път.

Кадри демонстрират труса в страната през 1960 година, когато над 12 000 души умират

„ Не съм получила никаква помощ от управляващите “, споделя Хадиджа, държейки бебето си, до момента в който се криеше от слънцето под нежно парче брезент.

„ Помолихме някои хора в това село за одеяла, с цел да има с какво да се покрием. Само Бог е с нас “, споделя още тя и добавя, че има единствено един комплект облекла за бебето си.

Приятели от родния на фамилията им съобщило, че къщата им е мощно развалена. Младите родители нямат визия по кое време може да имат уместно място за настаняване.

Издирвателните интервенции не стопират

„ Никой не се грижи за нас “: Защо гневът на жителите на Мароко става все по-голям след труса

Недалеч от палатката на Хадиджа разочарованията от неналичието на поддръжка порастват. Асни е единствено на 50 километра от Маракеш, само че хората споделят, че незабавно се нуждаят от помощ.

Местен кореспондент попада измежду конфликт на хора, които бързо насочват разочарованието си към него.

„ Нямаме храна, нямаме самун, нито зеленчуци. Нямаме нищо. Никой не е идвал при нас. Имаме единствено Бог и крал “, споделя мъж от тълпата, който не пожелава да назове името си.

Той живее и четирите му деца живеят настрана от основния път на Асни. Къщата му не се е срутила, само че всички ѝ стени са мощно напукани и хората са прекомерно уплашени, с цел да останат в дома си. Те са съумели да се върнат в него и да вземат одеяла, на които към този момент могат да спят.

Докато камион минава около тълпата, някои хора се пробват да го спрат в отчаянието и вярата си, че може да носи хранителни запаси.

Репортерът е ескортиран от полиция, към момента следван от хора, търсещи израз на гнева си.

Някои споделят, че са получили палатки от управляващите, само че няма задоволително за всички нуждаещи се.

„ Нямам средства, с които да възстановя къщата си, оказват помощ ни локалните “, сподели Мбарка, която живее с двете си дъщери, със зетя си и тримата си внуци.

Когато къщата им стартира да се тресе, всички тичат на открито и съвсем са ударени от разрушените елементи на доста по-голяма къща, които се свличат надолу по хълма към тях.

Според вътрешното министерство на Мароко до този миг жертвите са 1037

„ Смятаме, че държавното управление ще помогне, само че в региона има 120 села “, споделя Абделхади.

При толкоз доста нуждаещи се от помощ хора голям брой от тях ще би трябвало да чакат дълго.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР