Бебетата, родени твърде рано или с твърде ниско тегло, трябва

...
Бебетата, родени твърде рано или с твърде ниско тегло, трябва
Коментари Харесай

СЗО: Грижата кожа до кожа увеличава шансовете на недоносените бебета

Бебетата, родени прекомерно рано или с прекомерно ниско тегло, би трябвало да имат контакт " кожа до кожа " с лицето, което се грижи за тях, вместо да бъдат поставяни в развъдник незабавно след раждането, с цел да се усилят възможностите им за оцеляване, съобщи Ройтерс, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Новите насоки за " майчината кенгуру-грижа " бележат обилни промени спрямо актуалните протоколи за недоносени бебета и по-ранните рекомендации на здравната организация на Организация на обединените нации. Насоките също по този начин са изключително подобаващи за раждания в региони, където липсва благонадежден достъп до технологии и електричество, споделят от СЗО.

" Насоките демонстрират, че най-хубавото за тези дребни бебета не постоянно е обвързвано с обезпечаването на най-високотехнологичните решения ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Насоките се отнасят за всички бебета, родени преди 37-ата седмица от бременността или с тегло под 2,5 кг, като се изключи новородени, които се нуждаят от поддържане на дишането, механична вентилация или са в шоково положение.

Кенгуру-грижата включва увиването на недоносени или новородени с ниско тегло в слинг, носен от лицето, което ги гледа - нормално майката, вместо отделянето им от родителите незабавно след раждането, с цел да бъдат положени грижи за тях. 

Преждевременно родените бебета постоянно нямат задоволително телесни мазнини и могат да имат проблеми с регулирането на температурата или дишането си. Преди това рекомендациите изискваха стабилизиране на положението им в развъдник или радиатор директно след раждането, което съгласно СЗО нормално лишава към 3-7 дни. 



Нови проучвания обаче демонстрират, че полагането на кенгуру-грижа и насърчаването на кърменето незабавно след раждането, а не откакто бебетата са нормализирани, може да избави до 150 000 живота годишно.

Според СЗО смяната изисква да се премисли методът, по който се поставят грижи за дребни бебета, в това число обезпечаване на повече поддръжка за фамилиите им. Грижата " кожа до кожа " допустимо най-скоро към този момент е златен стандарт за здрави бебета, родени на термин. 



В международен мащаб 15 милиона бебета годишно, или 1 на всеки 10, се раждат прибързано, а 20 милиона са с ниско тегло при раждането.

Недоносеността е водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР