Бебета и съвсем малки деца са връзвани с бинт за

...
Бебета и съвсем малки деца са връзвани с бинт за
Коментари Харесай

Бебета с вързани с бинт ръце и крака в болницата в Сливен

Бебета и напълно дребни деца са връзвани с бинт за леглата си. Това демонстрират клипове, снимани от дами, които лежат в болничното заведение в Сливен МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “.

Малките пациенти са оставяни сами за дълготрайно време, плачат дълготрайно и не им се обръща внимание, описват майки.

" Децата се връзват, с цел да се предпазят от пострадвания на абоката, ясно е, че няма по какъв начин при тях да има някой по 24 часа “, споделя пред бТВ Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала до малкия екран.

" Тук обаче приказваме и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със тайни в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи усещане. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, само че нямаше по какъв начин, като беше вързано и също така се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към здравно лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше неодобрение. Влезе вътре и затвори вратата, с цел да не се чува ревът на бебето. Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето стартира да плаче в 21 часа и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на идващия ден, когато застъпи другата промяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето “, изяснява още Мария.

Масово бебета на няколко месеца стоят по този начин вързани съвсем 24 часа. шокиращо било положението на бебетата, признати сами, без майките си, свидетелства пред бТВ друга жена, която избира да резервира анонимност.

„ Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха опция да помръдват въобще. Като попитах за какво са вързани, ми споделиха, че сякаш да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, основно с цел да не се постанова да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги огледа “, спомня си дамата.
Позицията на болничното заведение
Сливенската болница разгласи, че стартира инспекция. РЗИ и други институции също са сезирани по случая.

„ В лечебните заведения е процедура да се ползва имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лекуване в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този метод се предотвратяват физически контузии, свързани с непрекъсната промяна на абокати “, се показва в публична позиция на лечебното заведение.

„ Това се прави само и единствено в интерес на децата, тъй като по този метод не могат да се наранят и не се постанова непрестанно да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без компаньон “, се споделя още.

Когато има признати деца без наличие на родител, това не е по виновност на болничното заведение, означават оттова.

„ В наш интерес е да одобряваме децата, дружно с техните майки, тъй като те поставят грижи и оказват помощ на личния състав. Има случаи, в които майките не могат да останат, защото се грижат за други деца. В момента в болничното заведение се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и от време на време с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болничното заведение търси помощта на обществените служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ “, написа в позицията.

" В момента детското поделение е с огромна натовареност и понижен личен състав поради заболели от Коронавирус медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрестанно се поставят съответни грижи и се ползва нужното лекуване. В интензивния бранш се лекуват извънредно тежко заболели деца, които са с дихателна непълнота, хронични дегенеративни болести, деца с остро зародили положения като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е съвсем с привършен потенциал и е един от най-натоварените. За миналата година през отделението са минали 1309 пациенти ", пишат още от лечебното заведение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР