"БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще продаде неоперативни активи, собственост на дружеството,

...
"БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще продаде неоперативни активи, собственост на дружеството,
Коментари Харесай

БДЖ-Товарни превози се разплаща по схемата дълг срещу собственост

"БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД ще продаде неоперативни активи, благосъстоятелност на сдружението, на Национална компания "Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Правителството, което е принципал на държавната компания жп транспортьор, е разрешило това да стане.

Решението планува посредством директно договаряне и на цена не по-ниска от тяхната пазарна стойност, избрана от самостоятелен оценител, да бъдат продадени общо петнадесет парцела.

При прехвърлянето на парцелите към Национална компания "Железопътна инфраструктура ", два от тях се афишират за обществена държавна благосъстоятелност. С продажбата им, "БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД ще може отчасти да погаси насъбраните финансови отговорности към НКЖИ по схемата "дълг против благосъстоятелност ".

Общата сума на отговорностите на жп превозвача към края на предходната година е в размер на 76.59 млн. лв.. Сред по-големите краткосрочни отговорности на сдружението е това към Национална компания "Железопътна инфраструктура " - за 10.76 млн. лв.. Но жп превозвача има и дълготрайни отговорности по подписани съглашения за разсрочено заплащане към Национална компания "Железопътна инфраструктура " - за 44.14 млн. лв..

"БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД завърши 2019 година с негативен финансов резултат - загуба в размер на 7.46 млн. лв.. Спрямо доклада за същия интервала на 2018-а той е влошен с 6.08 млн. лв., главно от:

смяна в структурата на превозените товари и транспорт на товари с по-ниска приходна ставка;
нарастване на разноските за личен състав в резултат на нарастване на минималната работна заплата за страната и положения ексклузивен труд от служащите и чиновниците на "БДЖ-Товарни транспорти " ЕООД;
увеличените разноски за амортизации за предходната година с 1.04 млн. лева;

Спрямо бюджета, финансовият резултат е влошен с 20.42 млн. лв., което се дължи на понижение на приходите от продажба на жп превоз с 8.03 млн. лв. и неосъществяване договорката "дълг против благосъстоятелност " с Национална компания "Железопътна инфраструктура " с чист резултат 6.37 млн.лева.

Необходими са дълготрайни политики в областта на железопътния превоз. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния транспорт. По време на пандемията товарните железопътни транспорти не стопираха активността си и потвърдиха своята значима роля в логистичната верига освен в България, само че и в цяла Европа. "Секторът е от стратегическо значение и в подтекста на "Зелената договорка ", защото железопътният превоз е потвърдено екологосъобразен и енергийноефективен. В бъдеще се отварят изключителни вероятности, по тази причина би трябвало да се търсят благоприятни условия за тяхното разрастване ", означи Желязков.

В тази връзка е разисквано и развиването на интермодалните терминали на територията на страната. Интермодалният превоз се употребява необятно по света, само че у нас към момента не може да се наложи, а дребното образци, единствено удостоверяват това. Този способ разрешава превозване на хора или артикули като се употребяват два или повече типа транспортни средства (въздушен, железопътен, плавателен, с рейс или с камион). За транспорта на товари огромно значение придобива плавателния превоз, при който товарът се намира в резервоар, който разрешава механизирано товарене и разтоварване. Интермодалността разчита на огромната степен на съгласуваност сред другите транспортни мрежи. По този метод се усъвършенства процеса на превозване като се реализира сигурност, експедитивност, цена, обслужване, екологичност и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР