ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл

...
ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл
Коментари Харесай

Мавродиев: ББР ще инвестира поне 15% от кредитния си портфейл в екопроекти

ББР възнамерява да влага минимум 15% от своя кредитен портфейл в планове на енергоспестяващата стопанска система и екоиновации. Това разгласи основният изпълнителен шеф на банката Стоян Мавродиев на годишния стопански конгрес във Виена. ББР ще поддържа произвдството на чиста сила от възобновими източници, декарбонизация, екологични нововъведения, зелена общинска инфраструктура и устойчивото земедение, акто през следващит три години възнамерява да се концентрира върху зелените вложения.

Мавродиев акцентира триумфа на Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, с помощта на която са реновирани 2021 здания в страната. Това от своя страна щяло да понижи въглеродните излъчвания с близо 309 хиляди тона годишно.

По думите на Мавродиев, в очакване на новите европейски регулации фирмите би трябвало да получат най-хубавия късмет да се приспособяват.

“ББР ще поддържа тези, които понижават въглеродния си отпечатък и са еко насочени ”, съобщи Мавродиев и посочи, че банката възнамерява да предложи гаранции и инстументи за споределе на риска от несигурна възвръщаемост, както и дълготраен заемен запас на компании в бранша. По неговите думи банките за развиване в Европа ще имат основна роля в зелената капиталова стратегия на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка и националните държавни управления, възнамеряват се и промени в националните законодателства.

По време на форума се организира и уъркшоп под надпис Invest in Bulgariq - expand in Europe, отдаден на вложенията у нас. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР